ЧС-2022: Найбільш рейтинговий квартет. Прев’ю групи B

Група В чемпіонату світу з футболу буде представлена найбільш рейтинговими збірними – Англією, США, Іраном та Вельсом. Недарма після жеребкування групового раунду турніру саме цей квартет команд назвали “групою смерті”.

Учасником групи В чемпіонату світу з футболу могла стати й збірна України. Жеребкування групового раунду турніру визначало українців потенційними учасниками цієї четвірки команд. Проте через поразку у фіналі плей-оф відбору місце дісталося збірній Вельсу.

Читайте також: Господар-дебютант Катар, Нідерланди, Сенегал без Мане, Еквадор після скандалу. Прев’ю групи A ЧС-2022

Матчі першого туру групи В розпочнуться на наступний день після відкриття Мундіалю – 21 листопада. Суспільне Спорт знайомить з командами групи В, а також розповідає, у якому стані вони підходять до турніру і що про них необхідно знати.

Слухайте також подкаст Радіо Промінь “Мундіаль” зі знайомством усіх команд-учасниць чемпіонату світу з футболу.

Англія

Місце в рейтингу ФІФА: 5-е, європейських збірних – 4-е

Участь на ЧС: 16-а (1950-1970 роки, 1982-1990, 1998-2018)

Найкращий результат: “золото” (1966 рік)

Заявка Англії на чемпіонат світу-2022

Голкіпери: Джордан Пікфорд (“Евертон”), Нік Поуп (“Ньюкасл”), Аарон Рамсдейл (“Арсенал”)

Захисники: Трент Александер-Арнольд (“Ліверпуль”), Конор Коуді (“Евертон”), Ерік Даєр (“Тоттенгем”), Гаррі Магвайр, Люк Шоу (обидва – “Манчестер Юнайтед”), Джон Стоунз, Кайл Вокер (обидва – “Манчестер Сіті”), Кіран Тріпп’єр (“Ньюкасл”), Бен Вайт (“Арсенал”)

Півзахисники: Деклан Райс (“Вест Гем”), Келвін Філліпс (“Манчестер Сіті”), Джордан Гендерсон (“Ліверпуль”), Мейсон Маунт, Конор Галлахер (обидва – “Челсі”), Джуд Беллінгем (“Боруссія” Дортмунд, Німеччина), Джеймс Меддісон (“Лестер”);

Форварди: Філ Фоден, Джек Гріліш (обидва – “Манчестер Сіті”), Гаррі Кейн (“Тоттенгем”), Маркус Рашфорд (“Манчестер Юнайтед”), Букайо Сака (“Арсенал”), Рахім Стерлінг (“Челсі”), Каллум Вілсон (“Ньюкасл”)

Збірна Англії – один із регулярних учасників чемпіонату світу з футболу. З моменту приєднання до ФІФА англійці лише тричі не відбиралися на чемпіонат світу, востаннє це було ще 28 років тому.

На чемпіонат світу-2022 Англія відібралася у статусі переможця відбіркової групи (вісім перемог та дві нічиї) та фіналіста останнього чемпіонату Європи. А враховуючи відсутність чинного чемпіона Європи Італії (не пройшла плей-оф), а також вихід до півфіналу на чемпіонаті світу-2018 (найкращий результат за 28 років), англійці підходять до турніру ще й у статусі фаворитів на здобуття трофею.

Чемпіонат світу-2022 може стати останнім для головного тренера команди Гарета Саугейта, який працює з командою упродовж шести років. Саме на чолі з Саутгейтом збірна Англії й досягла високих результатів на останніх чемпіонатах світу та Європи. За цей час тренерові вдалося перебудувати команду, інтегрувати у неї велику кількість молодих виконавців: до заявки на Мундіаль увійшли 19-річний Джуд Беллінгем, 20-річний Букайо Сака, а також Філ Фоден, Конор Галлахер, Мейсон Маунт та Деклан Райс, кожному з яких не більше 23 років. Причому для частини цих молодих футболістів турнір у Катарі стане вже другим великим у кар’єрі після участі на Євро-2020.

Головною зіркою збірної Англії водночас залишається її нападник Гаррі Кейн. Форвард “Тоттенгема” є другим найкращим бомбардиром в історії збірної Англії, а вже на самому турнірі може й стати топголеадором англійської команди в історії – не вистачає лише двох голів, щоб випередити Вейна Руні, у якого 53 м’ячі. Щодо головних втрат, то не вистачатиме збірній Англії захисника Ріса Джеймса, тоді як інший правий оборонець Кайл Вокер та хавбек Келвін Філліпс увійшли до заявки, хоча й не перебувають у найкращій формі.

Іран

Місце в рейтингу ФІФА: 20-е, азійських збірних – 1-е

Участь на ЧС: шоста (1978, 1998, 2006, 2014, 2018 роки)

Найкращий результат: груповий раунд ЧС-2018 (третє місце, чотири очки)

Заявка Ірана на чемпіонат світу-2022

Голкіпери: Аліреза Бейранванд (“Персеполіс”), Госсейн Госсеїні (“Естеглаль”), Паям Ніазманд (“Сепахан”), Амір Абедзаде (“Понферрадіна”, Іспанія)

Захисники: Рамін Резаеян (“Сепахан”), Аболфазл Джалалі (“Естеглаль”), Госсейн Кананізадеган (“Малаван”), Шоджа Халілзаде (“Аль-Ахлі”, Катар), Мортеза Пурліганджі (“Персеполіс”), Маджид Госсеїні (“Кайсеріспор”, Туреччина), Садег Мохаррамі (“Динамо” Загреб, Хорватія), Мілад Могаммаді, Егсан Хаджсафі (обоє – AEK, Греція)

Півзахисники: Саїд Езатолахі (“Вайле”, Данія), Ахмад Нуроллахі (“Аль-Ахлі”, ОАЕ), Алі Карімі (“Кайсеріспор”, Туреччина), Рузбех Чешмі (“Естеглаль”), Вагід Амірі, Мегді Торабі, (“Персеполіс”), Аліреза Джаханбахш (“Феєнорд”, Нідерланди), Алі Голізаде (“Шарлеруа”, Бельгія), Саман Ґоддос (“Брентфорд”, Англія)

Форварди: Сардар Азмун (“Баєр”, Німеччина), Карім Ансаріфард (“Омонія”, Кіпр), Мегді Таремі (“Порту”, Португалія)

Збірна Ірану втретє поспіль зіграє на чемпіонаті світу з футболу. І, на відміну від попередніх двох світових першостей, підходитиме до турніру у статусі найрейтинговішої збірної з Азії – в оновленому рейтингу ФІФА на жовтень 2022 року замикає топ-20.

Високе місце Ірану у рейтингу збірних пояснюється й результатами збірної у відборі на чемпіонат світу-2022. У заключному раунді кваліфікації іранці виграли свою групу, випередили Республіку Корею – одну з найсильніших збірних азійського континенту. Перед самим ж турніром Іран зіграв три товариські матчі, причому один з них – проти Нікарагуа (1:0) – вже у листопаді, менш ніж за два тижні до старту чемпіонату світу.

Вплинути на виступи Ірану на чемпіонаті можуть політичні процеси, які відбуваються всередині країни. З вересня 2022 року в Ірані тривають масові акції протесту через вбивство 22-річної Махси Аміні, що вплинуло також і на підтримку збірної всередині країни. Ексфутболіст збірної Ірану Алі Карімі закликав команду підтримати протести всередині країни, тоді як за кордоном лунали заклики до ФІФА позбавити її місця на чемпіонаті світу-2022.

Проте все ж Іран залишається у списку учасників чемпіонату світу-2022. А перед Мундіалем змінив головного тренера, повернувши на посаду португальця Карлуша Кейруша, який працював з нею упродовж восьми років (з 2011 по 2019-й) та на двох попередніх чемпіонатах світу. Потенційною втратою для іранців міг стати Сердар Азмун – 27-річний нападник “Байєра” отримав м’язову травму на початку жовтня, але потрапив до заявки команди. Крім нього, надіями у нападі Ірана мають стати 32-річний Карім Ансаріфард, який у відборі на ЧС-2022 забив сім голів. А також 30-річний Мегді Тарімі, який за неповні три сезони виступів у “Порту” відзначився 62 м’ячами.

США

Місце в рейтингу ФІФА: 16-е, північноамериканських збірних – 2-е

Участь на ЧС: 11-а (1930, 1934, 1950, 1990-2014)

Найкращий результат: “бронза” (1930 рік)

Заявка США на чемпіонат світу-2022

Голкіпери: Ітан Горват (“Лутон”, Англія), Шон Джонсон (“Нью-Йорк Сіті”, США), Метт Тернер (“Арсенал”, Англія)

Захисники: Кемерон Картер-Вікерс (“Селтік”, Шотландія), Сержиньйо Дест (“Мілан”, Італія), Аарон Лонг (“Нью-Йорк Ред Буллз”, США), Шак Мур, Вокер Циммерман (обидва – “Нешвілл”, США), Тім Рім, Ентоні Робінсон (обидва – “Фулгем”, Англія), Джо Скаллі (“Боруссія” Менхенгладбах, Німеччина), Деандре Єдлін (“Інтер” Маямі, США)

Півзахисники: Бренден Ааронсон, Тайлер Адамс (обидва – “Лідс”, Англія), Келлін Акоста (“Лос-Анджелес”, США), Лука де ла Торре (“Сельта”, Іспанія), Вестон Маккенні (“Ювентус”, Італія), Юнус Муса (“Валенсія”, Іспанія), Крістіан Ролдан (“Сіетл Саундерз”, США)

Форварди: Хесус Феррейра (“Даллас”, США), Джордан Морріс (“Сіетл Саундерз”, США), Крістіан Пулішич (“Челсі”, Англія), Джованні Рейна (“Боруссія” Дортмунд, Німеччина), Джош Сарджент (“Норвіч”, Англія), Тім Веа (“Лілль”, Франція), Хаджі Райт (“Антальяспор”, Туреччина)

Збірна США повертається до участі у чемпіонаті світу після сенсаційного непотрапляння на турнір у 2018-му. Тоді американська збірна не лише програла боротьбу за пряму перепустку на Мундіаль, але навіть не вийшла у плей-оф раунд відбору.

Хоча на Мундіаль до Катару-2022 Сполучені Штати Америки потрапили, кваліфікація для збірної також вийшла непростою. США лише завдяки кращій різниці забитих-пропущених голів зачепилися за останнє прохідне третє місце у зоні КОНКАКАФ, яке давало право напряму потрапити до фінальної частини турніру!

До самого турніру збірна США також підходитиме не з найкращою серією результатів в останніх поєдинках – лише одна перемога у п’яти матчах (над Гранадою (5:0) у Лізі Націй КОНКАКАФ). А в останніх вересневих поєдинках американці взагалі не забили жодного м’яча – поразка від Японії (0:2) та нічия із Саудівською Аравією (0:0).

Для участі у чемпіонаті світу головний тренер збірної США Грегг Берхальтер взяв майже усіх зіркових футболістів. Найбільшою сенсацією стала відсутність запасного голкіпера “Манчестер Сіті” Зака Стеффена, якого замінив представник “Нью-Йорк Сіті” Шон Джонсон. Решта зірок – захисник “Мілана” Сержиньйо Дест, півзахисник “Ювентуса” Вестон Маккенні, а також фланговий форвард “Челсі” Крістіан Пулішич – увійшли до складу Сполучених Штатів на Мундіаль.

Уэльс

Місце в рейтингу ФІФА: 19-е, європейських збірних – 12-е

Участь на ЧС: 2-а (1958 рік)

Найкращий результат: чвертьфінал (1958 рік)

Заявка Вельса на чемпіонат світу-2022

Голкіпери: Вейн Геннессі (“Ноттінгем Форест”, Англія), Денні Ворд (“Лестер”, Англія), Адам Девіс (“Шеффілд Юнайтед”, Англія)

Захисники: Бен Девіс (“Тоттенгем”, Англія), Бен Кабанго (“Свонсі”, Вельс), Том Лок’єр (“Лутон”, Англія), Джо Родон (“Ренн”, Франція), Кріс Міфем (“Борнмут”, Англія), Ітан Ампаду (“Спеція”, Італія), Кріс Гантер (“Вімблдон”, Англія), Неко Вільямс (“Ноттінгем Форест”, Англія), Коннор Робертс (“Бернлі”, Англія)

Півзахисники: Сорба Томас (“Гаддерсфілд”, Англія), Джо Аллен (“Свонсі”, Вельс), Меттью Сміт (“МК Донс”, Англія), Ділан Левітт (“Данді Юнайтед”, Шотландія), Гаррі Вілсон (“Фулгем”, Англія), Джо Моррелл (“Портсмут”, Англія), Джонні Вільямс (“Свіндон Таун”, Англія), Аарон Ремзі (“Ніцца”, Франція), Рубін Колвілл (“Кардіфф Сіті”, Вельс)
Форварди: Гарет Бейл (“Лос-Анджелес”, США), Кіффер Мур (“Борнмут”, Англія), Марк Гарріс (“Кардіфф Сіті”, Вельс), Бреннан Джонсон (“Ноттінгем Форест”, Англія), Деніел Джеймс (“Фулгем”, Англія)

Саме збірна Вельсу завадила Україні вийти на чемпіонат світу. У фіналі плей-оф відбору валлійці, які здолали перед цим команду Австрії, з мінімальним рахунком 1:0 обіграли Україну та вийшли на турнір уперше за 64 роки після чвертьфіналу на чемпіонаті світу-1958.

Перервана серія без чемпіонатів світу, утім, не є першим суттєвим успіхом Вельсу за останні роки. Валлійці грали на останніх двох Євро, при цьому на Євро-2016 дійшли аж до півфіналу, що є найкращим результатом у їх історії.

Успіхи Вельса в останні шість років на міжнародних турнірах напряму пов’язують з її лідером Гаретом Бейлом. Саме 33-річний нападник вивів команду до фінальної частини ЧС-2022, відзначившись голом проти України і є найкращим її бомбардиром (40 м’ячів). Особливим для Бейла чемпіонат світу-2022 є й тому, що після нього Гарет планує закінчити кар’єру в національній команді. До самого ж турніру лідер Вельсу підходитиме не в найкращому фізичному тонусі: останні пів року Бейл виступає у США за місцевий “Лос-Анджелес”, де провів на полі лише 327 хвилин. Проте перед самим ЧС-2022 валлієць став володарем Кубка МЛС, а один із вирішальних голів, який і приніс його команді трофей – саме на його рахунку.

Окрім Гарета Бейла, головний тренер збірної Вельсу Роб Пейдж викликав й інших зіркових футболістів. Серед них – захисник Бен Девіс, що виступає за “Тоттенгем”, півзахисник Аарон Ремзі, який продовжує кар’єру у складі французької “Ніцци”. Під питанням фізична форма ще одного хавбека Джо Аллена, однак і його тренер Вельса включив до заявки збірної на чемпіонат світу.

Розклад матчів групи В

Понеділок, 21 листопада, 15:00. Англія – Іран
Понеділок, 21 листопада, 21:00. США – Вельс
П’ятниця, 25 листопада, 12:00. Вельс – Іран
П’ятниця, 25 листопада, 21:00. Англія – США
Вівторок, 29 листопада, 21:00. Іран – США
Вівторок, 29 листопада, 21:00. Вельс – Англія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-11-18