ISW: Українські війська повільно наступають на трьох напрямках, Росія – у районі Сватового

arta

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив у щоденному зведенні про ситуацію на фронті, що ЗСУ продовжують повільний поступ на трьох напрямках фронту, у тому числі під Бахмутом, на заході Донецької області та біля узбережжя Дніпра в Запорізькій області. 

Як сказано у повідомленні ISW, 23 липня українські війська дещо просунулися біля населеного пункту Старомайорське – воно розташоване в районі села Велика Новосілка на кордоні Донецької та Запорізької областей. Тут знаходився так званий «Времівський виступ», який під час наступу вдалося зрізати ЗСУ.

За даними ISW, що посилається на геолоковані кадри, українські війська увійшли на територію Старомайорського, проте не контролюють це село повністю.

Деякі російські джерела також повідомляють, що українським військовим вдалося досягти просування в районі села Приютне — воно розташоване на південний захід від Старомайорського і контроль над ним потенційно дозволив би ЗСУ зайти в тил російським військам.

Крім того, кадри показують, що ЗСУ змогли трохи пройти вперед біля села Кам’янське у Запорізькій області, неподалік Дніпра, а також біля населеного пункту Роботине біля міста Оріхів.

На іншій ділянці фронту біля окупованого російськими військами міста Бахмут ЗСУ продовжували спроби охопити його з двох сторін. За даними, на які посилається у своєму зведенні ISW, 23 липня ЗСУ зуміли просунутися на північний захід від населеного пункту Хромове, що прилягає до Бахмута, внаслідок чого російські сили були змушені відступити до межі міста.

При цьому армія РФ продовжила наступ на лінії Сватово-Кременна в Луганській області, сказано у зведенні ISW.

За даними російських «військових блогерів», російські війська перетнули річку Жеребець і просунулися її західним берегом у бік Новоєгорівки (яка розташована за 15 кілометрів від Сватового).

Як повідомлялося раніше, українські військові говорили, що в цьому районі зосереджено потужне угруповання російських сил, яке намагається рухатися у бік міста Куп’янськ у Харківській області.

Разом з тим, експерти ISW закликають з обережністю ставитись до тверджень російських джерел про ситуацію в районі Сватового. На думку Інституту, вони «можуть перебільшувати російські успіхи і українські наступальні дії по лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна, щоб представити український контрнаступ, що триває, як невдачу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-07-24