WSJ: Китай на переговорах у Саудівській Аравії щодо України повинен буде донести до учасників думку Москви

saud

Китай на переговорах у Саудівській Аравії щодо України повинен буде донести до учасників думку Москви. Про це пише Wall Street Journal.

Участь КНР є способом внести в обговорення деякі побоювання і тривоги Москви.

Видання зазначає, що ще на аналогічній зустрічі у Копенгагені учасники відмовилися підписатися під мирною формулою України, яка передбачає виведення російських військ ще до початку переговорів.

Цю точку зору багато учасників не поділяють і зараз. Тому “зустріч вважатиметься великим успіхом, якщо наприкінці буде прийнято декларацію з конкретним набором загальних принципів побудови мирних переговорів та призначено дату мирного саміту, який Україна сподівається провести цього року”.

“Те, що зрештою вийде з переговорів, швидше за все, буде списком ключових принципів міжнародного права, які можуть прийняти всі: підтримка територіального суверенітету та цілісності, застосування міжнародного права та необхідність вирішення конфлікту шляхом діалогу і а не застосування чи загроза силою”, – йдеться у статті.

При цьому деякі учасники процесу “заперечували ймовірність” загальної декларації саміту, а відтак і масштабнішого заходу за участю глав держав. Але один високопоставлений європейський дипломат заявив виданню, що ці цілі “не є неможливими”.

Також західні дипломати визнають, що в якийсь момент, якщо нинішні зустрічі до чогось приведуть, будуть потрібні переговори між Україною та Росією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-08-06