ВВП Китаю зріс у третьому кварталі на 4,9%

iPhone_pr

Китайський ВВП порівняно з третім кварталом 2022 року зріс на 4,9%, випливає зі звіту Національного бюро статистики КНР. Економіка Китаю в третьому кварталі зростала швидше, ніж очікували аналітики. Медіанний прогноз опитаних експертів Refinitiv становив 4,6%. 

Зростання економіки КНР помітно прискорилося порівняно з другим кварталом. За період з липня до вересня ВВП Китаю зріс на 1,3%, тоді як оцінка квартального приросту за квітень—червень була знижена до 0,5%.

За підсумками дев’яти місяців 2023 року ВВП країни сягнув 91,3 трлн юанів ($12,7 трлн), що на 5,2% перевищує показник за аналогічний період 2022 року.

Незважаючи на помітне прискорення зростання ВВП, проблеми у китайській економіці залишаються. Сектор нерухомості — один із ключових для економіки КНР, як і раніше, переживає затяжну кризу.

Так, інвестиції держави у нерухомість за підсумками кварталу впали на 9,1% у річному обчисленні, а загальна площа проданої за цей період комерційної нерухомості скоротилася на 7,5%.

Зростання економіки забезпечують насамперед серйозні державні вкладення в інфраструктурні проекти та соціальні об’єкти, на що підконтрольні уряду банки виділяють місцевій владі дедалі більше кредитів. За перші вісім місяців обсяг запозичених місцевою владою зріс, порівняно з минулим роком, на 4,2%, а порівняно з 2019 роком — на 59%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-10-18