Bloomberg: Макрон відвідає Казахстан та Узбекистан для переговорів про збільшення постачання урану

makron

Президент Франції Емманюель Макрон відвідає Казахстан та Узбекистан. Поїздку пов’язують із бажанням Франції розширити постачання урану, передає Bloomberg із посиланням на два джерела. Потреба Франції в урані пов’язана з припиненням видобутку енергоресурсу в Нігері. У свою чергу центральноазіатські країни зацікавлені в розширенні співробітництва з метою зниження впливу Росії та Китаю. 

Після військового перевороту в Нігері французький видобуток уранової руди у цій країні припинився, пише агентство. Французька компанія Orano SA спільно з казахстанською «Казатомпром» вже розробляє уранові родовища Казахстану, і, як вважають джерела Bloomberg, у майбутній поїздці Макрон обговорюватиме розширення цієї співпраці. За даними Міністерства фінансів Франції, минулого року Казахстан став найбільшим постачальником урану до країни.

Агентство зазначає, що поїздка президента запланована на 1–2 листопада, проте на сайті президента Франції візит не анонсувався. Представник Єлисейського палацу повідомив, що президент вирушить у поїздку з делегацією з 15 бізнес-лідерів з енергетичного, агропродовольчого та гірничодобувного секторів, у тому числі комунальної компанії Electricite de France SA та інжинірингової компанії Assystem SA, яка будує атомні станції.

У свою чергу Казахстан зацікавлений у співпраці з метою зменшити вплив Росії та тиск Китаю, передає Bloomberg. Франція діє відповідно до стратегії Європейського союзу (ЄС) про припинення використання російських енергоносіїв.

У 2022 році Казахстан видобув 43% світового запасу уранової руди, ставши лідером в обсягах видобутку. При цьому в країні питання щодо будівництва власної АЕС винесли на загальнонаціональний референдум. Такий крок пов’язаний із побоюваннями громадян ядерної енергетики після Семипалатинського ядерного полігону, який розміщувався на території Семипалатинської, Павлодарської та Карагандинської областей. На полігоні проходили випробування ядерної зброї СРСР.

ЄС знижує загальний обсяг імпорту урану із Росії на 16%. Ряд енергокомпаній замінили уран постачаннями з Казахстану, Канади та Узбекистану. Казахстан збільшив постачання до ЄС на 14%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-10-31