Зварювальні електроди та їх види. Як їх правильно вибрати?

Зварювальні апарати – це пристрої, присутні на багатьох робочих місцях і виробничих цехах. Вони використовуються професіоналами, які працюють на будівельних майданчиках, а також ремонтними бригадами. Зварювальний апарат також є чи не обов’язковим елементом обладнання майстерні кожного поважаючого себе ентузіаста. Адже зварювання металевих елементів є найефективнішим способом їх з’єднання, а зварювальне обладнання може працювати з різними видами сировини.

Хоча деякі зварювальники вибирають газове обладнання, електродні зварювальні апарати на сьогоднішній день є найпопулярнішими в повсякденному використанні. Залежно від пристрою їх можна зварювати різними методами: MMA, MIG, MAG і TIG. В Україні придбати електроди можна на сайті https://avmg.ua/.

На ринку є навіть універсальні моделі зварювальних апаратів, які можуть працювати у всіх перерахованих вище режимах. Залежно від обраного методу роботи нам знадобляться різні електроди. Їх правильний підбір допоможе в ефективній роботі і отриманні правильного зварного шва. Представляємо найважливіші види зварювальних електродів, які повинен знати кожен, навіть зварювальник-початківець.

Яку функцію виконують зварювальні електроди?

У найпопулярніших і доступних видах зварювальних апаратів використовується електрична дуга. Вона забезпечує тепло, необхідне для нагрівання та плавлення металів або інших матеріалів, які ми хочемо з’єднати зварним швом. Незамінним елементом при виготовленні такої дуги є електрод. Він замикає протікання струму, без якого зварювальник не зміг би створити з’єднання. Між електродом і поверхнею, яку ми маємо намір розплавити, виникає необхідна для зварювання напруга, яка також викликає значне підвищення температури.

При деяких способах зварювання плавиться електрод є основним матеріалом, з якого створюється сполучна речовина, що з’єднує елементи, що зварюються. Однак для кожного типу зварювального апарату підбираються трохи різні електроди, які є в наявності на avmg.ua та впливають на форму зварного шва і його якість. Вибір також повинен залежати від типу поверхні, що зварюється.

Електроди з покриттям

Для зварювання найчастіше використовують електроди з покриттям. Вони використовуються в пристроях, що з’єднують матеріали методом ММА. Ця техніка особливо популярна серед аматорів-саморобців, оскільки не вимагає спеціальних балонів із захисним газом. Цю функцію виконують електроди з покриттям. Вони складаються з металевого сердечника, оточеного спеціальним покриттям. Саме це покриття створює газовий екран, в якому тліє зварювальна дуга. З’єднання елементів відбувається після контакту електрода зі зварюваною поверхнею.

По ходу роботи електрод плавиться і коротшає. Але від нього залишається шар шлаку, який покриває місце з’єднання зварних елементів. Завдяки цим властивостям метод ММА дуже універсальний і дозволяє проводити зварювання в різних умовах. Водночас, однак, робота не надто швидка чи ефективна. Тим не менш, на ринку є кілька типів покритих електродів з різними властивостями та застосуванням.

Рутилові зварювальні електроди

Це найбільш універсальні електроди, з якими повинен без проблем впоратися кожен зварювальник. Вони легко плавляться, створюючи рівне з’єднання. Їх можна зварювати практично в будь-якому положенні і підходять для з’єднання невеликих елементів. Також легко видалити шлак, який вони залишають. Мінуси? Зварні шви, виготовлені з рутилових електродів, легко тріскаються і вважаються досить крихкими.

Целюлозні електроди

У складних умовах найчастіше використовуються електроди з целюлозним покриттям. Вони можуть з’єднувати метали у всіх положеннях, в тому числі вертикально – зверху вниз. Вони часто використовуються, особливо під час роботи на відкритому повітрі, оскільки вони не чутливі до змін погоди чи температури, а шви не потрібно ретельно готувати. Целюлозні електроди дозволяють глибоко проникати в зварюваний елемент, але при цьому зварювальний шов не буде особливо міцним.

Основні електроди

Їх іноді також називають низьководневими електродами. Це особливо відрізняє їх від рутилових електродів. Лужне покриття містить флюорит і карбонати магнію і кальцію. Однак перед використанням такі електроди необхідно просушити. Тоді ми отримаємо зварний шов, який буде стійким до розтріскування і набагато менш крихким. Ними найкраще зварювати товсті і жорсткі елементи. Однак вони не вміють зварювати зверху вниз.

Різновиди зварювальних апаратів

Кислотні електроди

Такі відкладки містять оксиди заліза і розкислювачі. Кислотні електроди дозволяють отримувати плоскі і гладкі зварні шви, які, однак, не дуже довговічні. Їх можна використовувати для роботи в декількох положеннях, особливо: ак називають бічними і нижніми. Зазвичай вони не вимагають сушіння.

Плавкі електроди без покриття

При зварюванні апаратом Migomat знадобляться трохи інші електроди. Цей вид зварювального апарату з’єднує елементи в щит інертних газів, що подаються зі спеціального балона. Цей вид роботи дещо складніший і менш інтуїтивно зрозумілий, ніж зварювання стрижневим електродом, але він забезпечує якісне зварювання та дуже ефективну роботу.

Тому для зварювання MIG і MAG використовуються плавкі електроди без покриття. Їх роль виконує зварювальний дріт. Як і електроди з покриттям, він плавиться в ході роботи. Зварювальний апарат Migomat може працювати у всіх положеннях і обробляти елементи різної товщини. Тип і товщину зварювального дроту слід підбирати під конкретний матеріал. Як правило, вибирається дріт діаметром від 0,6 до 2 міліметрів. Чим товщі елементи, які ми збираємося зварювати, тим більше повинен бути діаметр кабелю. Найпопулярнішими є дроти товщиною 0,8 і 1 міліметр.

Неплавкі електроди

Електроди в зварювальних апаратах TIG також працюють в газовому екрані, що подається від спеціального балона. Їх називають неплавкими електродами, оскільки вони не коротшають під час зварювання. Але вони дозволяють отримати найякісніші зв’язувальні матеріали, максимально точну роботу і з’єднати навіть невеликі елементи.

Неплавкі електроди виготовлені з вольфраму, перехідного металу, який міститься в земній корі. Цей матеріал має надзвичайно високу температуру плавлення, тому навіть гарячі умови, пов’язані з електричною дугою, не руйнують електрод. Крім виготовлених зі 100% вольфраму, деякі містять додаткові компоненти, обсяг яких не перевищує 2% від електродного складу.

Для зварювання алюмінію і магнію найкраще підходять електроди, отримані з чистого вольфраму. Ті з додаванням лантану можуть обробляти низько- та високолеговані сталі, а також мідні, алюмінієві та нікелеві сплави. Електроди з церієм і торієм також підходять для зварювальних апаратів TIG. Обидва характеризуються високою стабільністю дуги та міцністю зварного шва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-20