FT: через порти ЄС продають понад 20% російського ЗПГ

LNG_gaz

Понад одну п’яту російського зрідженого природного газу (ЗПГ), що надходить до Європи, переправляється в інші частини світу, повідомляє Financial Times (FT). Перевалку російського ЗПГ заборонено у Великій Британії та Нідерландах, але, як стверджує видання, російський газ зазвичай «перекачують» між танкерами в Бельгії, Франції та Іспанії, а потім експортують до інших країн. 

За даними FT, перевалка зазвичай відбувається між російськими танкерами льодового класу, що курсують між Ямалом і північно-західною Європою, і звичайними СПГ-танкерами, які потім вирушають до інших портів. Видання стверджує, що порти Бельгії, Іспанії та Франції «досі отримують значні обсяги газу» з «Ямала ЗПГ». Зокрема, порт Зебрюгге у Бельгії та Монтуар-де-Бретань у Франції отримали у 2023 році найбільше російського ЗПГ із усіх портів Євросоюзу (ЄС).

За інформацією Інституту енергетики та фінансового аналізу, із 17,8 млрд куб. м російського ЗПГ, що надійшов до ЄС з січня по вересень 2023 року, 21% був перевантажений на судна, які прямували до країн, що не входять до ЄС. Серед цих країн – Бангладеш, Китай та Японія.

За даними видання газу в РФ зростає третій місяць поспіль за рахунок низької бази минулого року. У жовтні показник зріс на 11,8%, до 60,13 млрд. куб. м, але у січні—жовтні він знизився на 4%, до 534,5 млрд куб. м. “Газпром” наростив видобуток у жовтні відразу на 14,6%, до 38,6 млрд куб. м. Тренд на відновлення видобутку підтримується, зокрема, зростанням експорту до Китаю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-29