Макрон оголосив про нову коаліцію за підтримкою України і не виключив відправлення туди західних військ

makron

Президент Франції Еммануель Макрон за підсумками зустрічі європейських лідерів у Парижі оголосив про нові кроки щодо підтримки України та заявив, що для досягнення перемоги над Росією у війні не виключено відправлення до країни західних сухопутних військ. 

«Сьогодні немає консенсусу щодо відправлення сухопутних військ, але виключати нічого не можна. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну, – цитує Макрона AFP. — Ми переконані, що поразка Росії потрібна для безпеки та стабільності в Європі».

Макрон також оголосив про створення нової коаліції, яка постачатиме Україні ракети та боєприпаси великої дальності.

Росія, за його словами, стає дедалі агресивнішою не лише на полі бою в Україні, а й загалом. Відкриваючи конференцію в Єлисейському палаці, Макрон заявив, що союзникам України необхідно активізувати підтримку України, війна якої триває вже третій рік.

“Ми бачимо посилення з боку Росії, особливо в останні кілька місяців”, – сказав Макрон, додавши, що Заходу необхідно змінити підхід і враховувати “трансформацію загрози з військової та стратегічної точки зору”.

У конференції в Єлисейському палаці взяли участь канцлер Німеччини Олаф Шольц, міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, а також лідери скандинавських та балтійських країн.

США представляв помічник держсекретаря у справах Європи та Євразії Джим О’Брайєн, а Канаду – міністр оборони Білл Блер.

Ми швидко, просто і зрозуміло пояснюємо, що сталося, чому це важливо, і що буде далі.

«Разом ми маємо зробити так, щоб Путін не зміг знищити наші здобутки та поширити свою агресію на інші країни», — сказав президент України Володимир Зеленський у короткому відеозверненні до учасників зустрічі.

Виступаючи перед журналістами у неділю, Зеленський заявив, що лідери Європи усвідомили, наскільки небезпечною є війна для всього континенту.

“Думаю, вони зрозуміли, що Путін продовжуватиме цю війну”, – сказав він.

За словами Еммануеля Макрона, у рамках нової коаліції Києву планується постачати ракети середньої та великої дальності.

Він також прокоментував повідомлення ЗМІ про можливе постачання в Україну французьких винищувачів Mirage і заявив, що Париж наразі не веде переговорів щодо цього питання.

Канцлер ФРН Олаф Шольц у понеділок знову висловився проти відправлення крилатих ракет Taurus в Україну.

На думку німецького лідера, постачання Києву високоточної зброї загрожує ескалацією війни, враховуючи здатність цих ракет досягати російської території.

Раніше повідомлялося, що Макрон обговорить з Орбаном питання вступу України до ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-02-27