Мітч Макконнелл залишить посаду лідера республіканців у Сенаті. Він підтримує Україну і не ладнає з Трампом

Мітч Макконнелл, сенатор від штату Кентуккі, який очолював республіканську фракцію протягом майже 20 років, оголосив, що після листопадових виборів республіканцям у Сенаті США доведеться знайти собі іншого лідера. 

Макконнелл підтримує Україну і з 2021 року, за даними американських ЗМІ, не контактував із Дональдом Трампом.

У Сенат він був в черговий раз переобраний в 2020 році і має намір доопрацювати два роки, що залишаються йому за законом, в кріслі сенатора.

Мітчу Макконнеллу минулого тижня виповнилося 82 роки, і минулого року виникли побоювання з приводу стану його здоров’я, після того, як він кілька разів застигав і тяжко замовкав під час публічних виступів.

Про свої плани Макконнелл несподівано розповів у промові в Сенаті.

Вперта боротьба за Верховний суд

Як сенатор, особливо коли республіканці мали у палаті більшість, Макконнелл послідовно просував призначення консервативних суддів, передусім у Верховний суд.

Так, 2016 року, за багато місяців до президентських виборів, помер суддя Антонін Скаліа. Президент-демократ Барак Обама, що йде, запропонував свого кандидата на його місце, але Макконнелл заявив, що жодних кандидатів від президента перед виборами Сенат розглядати не буде, хоча призначення до Верховного суду в передвиборчі роки в американській історії траплялися як до, так і після цього епізоду.

За роки президентства Дональда Трампа Сенат, який змінив Обаму, затвердив двох запропонованих ним суддів, які відрізнялися консервативними поглядами: Ніла Горсача та Ентоні Кавано. А у вересні 2020 року, менше ніж за два місяці до наступних президентських виборів, померла легендарна ліберальна суддя Рут Бадер-Гінзбург.

Не бентежачись протестами демократів, Сенат під керівництвом Макконнелла в місяць, що залишився, затвердив запропоновану Трампом консервативну юристку Емі Коні Барретт.

Шість із дев’яти нинішніх суддів американського Верховного суду призначені довічно президентами-республіканцями, причому щонайменше троє з них, усі призначені Трампом, можуть, виходячи з відомої тривалості життя, обіймати свої посади ще десятки років.

Такий ідеологічний крен призвів, зокрема, до того, що у 2022 році Верховний суд переглянув колишнє рішення, яке визнавало аборт конституційним правом. Тепер кожен штат може видавати власні закони про аборти, і багато консервативних штатів суттєво обмежують переривання вагітності, а то й забороняють зовсім.

Сварка з Трампом та Україна

Разом з тим Мітч Макконнелл рішуче відмежувався від Дональда Трампа після погрому, вчиненого його прихильниками в Капітолії 6 січня 2021 року.

Вважається, що після цього Макконелл та екс-президент повністю припинили спілкування.

Після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну Макконнелл підтримував фінансову та військову допомогу цій країні та сам приїжджав до Києва у 2022 році.

Він був одним із двох десятків сенаторів-республіканців, які проголосували за останній за часом пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Цей пакет залишається заблокованим у Палаті представників, де республіканці, схильні до впливу Трампа, мають більшість.

У своїй промові Макконнелл дав зрозуміти, що розуміє, що його позиція в Республіканській партії не така впливова, як раніше.

«Повірте мені, я знаю, які політичні погляди у моїй партії у цей час. В мене багато недоліків. Але недорозуміння політики мені не дорікнеш», — сказав сенатор.

Раніше повідомлялося, що суд Іллінойсу заборонив Трампу брати участь у праймеріз у штаті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-02-29