Різновиди шахрайства в Telegram

Telegram

Шахраї почали підробляти «кружечки» у Telegram. На початку року аферисти почали масово монтувати голоси користувачів або створювати їх за допомогою нейромереж. Тепер до них додалися так звані кружальця, короткі відео всередині месенджера. Як завжди, основна мета шахраїв – виманити гроші у співрозмовників. Відеоповідомлення від імені нібито власника облікового запису підкріплює довіру жертви. Для створення фейку достатньо зразка голосу та фотографії. Як правило, їх беруть у відкритому доступі в соцмережах і завдяки новим технологіям формують ці лжевідео. 

Про те, як це працює і чи можуть користувачі себе убезпечити, Ъ FM розповів начальник відділу інформаційної безпеки SearchInform Олексій Дрозд: «Сама по собі технологія — це дипфейк. Техніка дійшла того, що вашу маму і там, і тут показують.

Шахрай бере інформацію із загального доступу, найчастіше із соцмереж, зокрема, зразки голосу та відео, а іноді навіть достатньо і фотографій. Відповідно, легким рухом руки ця справа перетворюється на дипфейк.

Зловмисник пише фрази і синтезатор озвучує їх голосом жертви. Тепер цю стежку підкладаємо під відео. Інша нейронка займається тим, що поєднує рух губ картинки з озвученим текстом. Згодом подібні інструменти здешевлюються аж до нуля, що призводить до буму такого шахрайства.

Якщо ви раптово отримуєте якесь повідомлення, яке вибивається з контексту, треба постаратися зв’язатися з цією людиною, якщо вона вам не байдужа, якимись альтернативними способами. Тобто безглуздо писати до месенджера: “Привіт, це ти?” Що дадуть відповідь шахраї, якщо вони захопили контроль? Бувають дуже якісні підробки, особливо тому, що це згенероване відео.

Найбільше підроблених роликів помічають в Telegram, але тенденція поширюється на всі месенджери та соціальні мережі. Втім, захищатись від кіберзлочинців користувачам доведеться самостійно. Модерувати такий обсяг контенту неможливо, – пояснив експерт з кіберзахисту.

«Поширюватися такий контент може бути будь-де. Завдання – вкрасти гроші користувачів, неважливо, чи в рамках “кружечка” в Telegram або в рамках якоїсь іншої соціальної мережі. Telegram теж росте, багато користувачів переходять на цей майданчик. Шахраї це розуміють, тому ми бачимо появу нових схем саме тут, особливо серед російськомовної аудиторії.

Разом з тим на рівні підміни облікових записів, коли вам пише незрозуміло хто, Telegram може помічати, що цього контакту немає у вашій записнику. Звичайно, це буде тригерити вашу увагу, ви будете уважніше вивчати шапку користувача, підписи і так далі. Але на рівні аналізу відеоряду це практично неможливо технологічно, тобто дуже дорого.

На тлі того обсягу відеотрафіку, який ходить через месенджери у вигляді файлів, залізти в кожен із них і провести інспекцію пакету даних, щоб зрозуміти, що і як там відбувається, практично нереально. Це дуже дорого, і сервери будуть просто перевантажені.

Telegram на такий варіант, природно, не піде, просто вас попереджатимуть про те, що ці користувачі фейкові».

Раніше повідомлялося, що в Android з’явиться вбудований захист від фішингу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-06