FT: США закликали Україну припинити удари по російським НПЗ

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру через побоювання зростання світових цін на нафту і заходів у відповідь Росії, повідомляє Financial Times з посиланням на трьох осіб, знайомих з ходом обговорень. Україна розпочала масштабні атаки на російські НПЗ у березні.

Співрозмовники видання заявили, що неодноразові попередження чиновників із Вашингтона були доведені до високопоставлених співробітників Служби безпеки України та Головного управління розвідки українського Міністерства оборони.

За словами одного з джерел FT, у Білому домі зростає невдоволення ударами, які українські безпілотники завдають російським нафтопереробним заводам, терміналам, складам та нафтосховищам, розташованим на заході країни.

Видання зазначає, що цього року світові ціни на нафту зросли приблизно на 15% до $85 за барель. Це призвело до підвищення вартості палива у США якраз у той момент, коли президент Сполучених Штатів Джо Байден розпочав свою передвиборчу кампанію, звертає увагу FT.

Крім того, уточнює видання, Вашингтон стурбований тим, що Росія у відповідь на атаки України може вплинути на обсяги постачання нафти енергетичною інфраструктурою, на яку покладається Захід.

Йдеться, зокрема, про нафтопровод Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), яким нафта з Казахстану через РФ потрапляє на світовий ринок. Цим нафтопроводом досі користуються західні компанії, зокрема ExxonMobil та Chevron. Росія у 2022 році ненадовго перекривала відвантаження нафти цим КТК, нагадало FT.

Раніше повідомлялося, що на три атаковані російські НПЗ припадає 12% російських потужностей з переробки нафти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-22