Укрзалізниця розпочала будівництво євроколії Чоп-Ужгород, – ФОТО

Укрзалізниця розпочала будівництво європейської колії Чоп-Ужгород. Реалізація цього проекту  – один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС, – повідомили у прес-службі компанії.  

У четвер, 11 квітня в присутності голови Уряду Дениса Шмигаля та очільника «Укрзалізниці» Євгена Лященка відбулось укладання першої ланки рейкошпальної решітки нової євроколії.

Коментуючи початок реалізації проекту, Денис Шмигаль заявив:  «Сьогодні ми відкриваємо процес будівництва важливого проєкту – створення першої євроколії від Чопа до Ужгорода. Цей проєкт дозволить підвищити комфорт не лише пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нам нові логістичні можливості до вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску. Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка».

Читайте також: Офіційно: З 1 квітня тарифні ставки та оклади на “Укрзалізниці” зростуть на 10%

Голова правіління УЗ Євген Лященко, у свою чергу зазначив: «Ми розпочали реалізацію проєкту, зараз закінчуємо підготовчі роботи і у травні розпочнеться основна стадія будівництва. Проєктна документація та ТЕО були розроблені за кошти державного бюджету в 2021-2022 роках. Проєкт буде реалізовано за 50% грантового співфінансування фонду ЄС Connecting Europe Facility (CEF). Укрзалізниця отримала можливість реалізувати цей проєкт в результаті успішної участі у конкурсному відборі проєктів CEF в 2022 році. Загальна сума проєкту 1,3 млрд грн. Термін виконання проєкту складає 14 місяців».

 Проєкт передбачає:

  •  Будівництво 22 км залізничної колії європейського стандарту
  •  Реконструкцію штучних споруд, об’єктів та мереж інженерного забезпечення
  •  Оснащення колії двостороннім напівавтоматичним блокуванням та пристроями мікропроцесорної диспетчерської централізації.

Реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів з усіх регіонів України для подальших подорожей країнами Європи.

Крім того, на наступному етапі планується проведення електрифікації нової європейської колії 1435 мм на дільниці Чоп – Ужгород.

Євген Лященко також повідомив, що в найближчі роки євроколія може бути продовжена від Ужгорода до Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-04-12