Особливості паназіатської кухні?

sushi

Азіатська кухня у всьому своєму різноманітті давно завоювала популярність за межами Азії. Але, як водиться, все екзотичне та незвичне подорожує світом у дещо адаптованому вигляді і живе вже своїм особливим життям. Так сформувалася паназіатська кухня, де переплелися кулінарні традиції різних країн Азії: Таїланду, В’єтнаму, Японії, Китаю та інших. Популярні такі блюда і в Запоріжжі, замовити їх можна на сайті zaporizhzhya.wesushi.com.ua.

Вони мають чимало спільного. Наприклад, у більшості країн основним продуктом є рис, що активно використовується соєвий соус та інші приправи на основі соєвих бобів, на столах у великих кількостях присутні риба та морепродукти. Особливість приготування низки страв – мінімальна термообробка продуктів, завдяки якій зберігаються їх корисні властивості. Розглянемо основні особливості найпопулярніших в Україні азіатських кухонь.

Тайська кухня

Продукти: рис, локшина, кокосове молоко, лемонграс, листя лайма, корінь галангала, перець чилі, тамаринд, рибний та устричний соус, морепродукти

Популярні страви: супи Том Ям та Том Кха, рисова лашпа Пад Тай.

Особливості тайської кухні

Основний продукт тайської кухні – рис, і навіть слово “є” (приймати їжу) перекладається як “є рис”. Рис готують як традиційно – у воді, так і на пару, у контейнері з бамбука. Замість звичної європейцеві почергової подачі страв прийнято подавати основну страву – рис чи локшину – одночасно з додатковими стравами. Крім екзотичних закусок на кшталт смажених тарганів або сарани, в меню присутні цілком традиційні курка, багато морепродуктів, фруктів та овочів.

Тайську кухню можна назвати швидкою та легкою: тут активно використовується принцип приготування продуктів у вічі (глибокій сковороді), де шматочки м’яса, овочі, дари моря обсмажуються в олії, а іноді й без неї, протягом кількох хвилин із додаванням соусу та приправ. Такий спосіб виготовлення дозволяє зберегти максимум корисних властивостей продукту. Страви рясно приправляють перцем чилі, часником, імбиром і на смак європейця виходять досить гострими.

Найбільш відомою і популярною тайською стравою можна назвати том ям – суп з креветками та солом’яними грибами на курячому або рибному бульйоні з додаванням кокосового молока, приправлений часником і гілочками лайма. Як додаткові інгредієнти можуть бути помідори та імбир, а також все, що підказує досвід та інтуїція кухаря.

Корейська кухня

Продукти: риба, рис, свинина, овочі, пекучий перець, на кухні радянських корейців активно використовується коріандр.

Популярні страви: капуста кімчі, хе, бібімбап, на кухні радянських корейців – пиріжки пигоді (пянсе), корейська морква.

Особливості корейської кухні

У корейській кухні багато спільного з китайською та японською. Як і японці, корейці активно вживають рибу (у тому числі сиру), і так само, як китайці, люблять свинину, а ще додають у багато страв червоний пекучий перець. Слова «смачний» та «гострий» — синоніми у корейській мові.

Основа кухні, як і в інших азіатських сусідів, — рис. Як приправи використовуються соєвий соус, а також пасти на основі сої – кочхуджан (з клейким рисом і великою кількістю червоного перцю) і твенджан. При сервіруванні рис подається кожному в окремій піалі, а решта закусок — панчхан — у спільних тарілках. Серед них можна зустріти страву, схожу на японські роли – кіпбап. У водорості ким (по-японськи — норі) та клейкий рис загортають шматочки м’яса, курки, риби, морепродуктів, шинки, мариновані та свіжі овочі, навіть яйця та крабові палички. На відміну від японських суші, тут не використовується сира риба. Подають кімбап посипаним кунжутом, їдять із соєвим соусом.

Популярний спосіб приготування м’ясних страв – гасіння і смаження на жаровні, змонтованій прямо на гостьовому столі в кафе або ресторані. Зокрема, так готується пулькоги — яловичина, попередньо замочена в маринаді із соєвого соусу та кунжутної олії з часником та іншими приправами.

Жоден стіл не обходиться без страв із маринованих овочів – кімчі. Найбільш відома варіація кімчі – з пекінської капусти. Але його готують із будь-яких овочів: редьки, огірків, баклажанів, зеленої цибулі, у прибережних регіонах у кімчі додають морепродукти. Корейці вважають кімчі одним із символів країни, і вважають, що ця страва на столі — запорука здоров’я та довголіття.

Одна з найпопулярніших страв корейської кухні – бібімбап. Це горщик у який по колу акуратно укладені рис, маринований шпинат (намуль), тонко нарізане м’ясо та інші інгредієнти. У центр страви кладеться сире яйце або яєчня. Подається бібімбап з пастою кочухжан, всі інгредієнти поєднуються після подачі.

Досить відоме в Україні інше корейське блюдо – хе. Це маринована риба чи м’ясо, обов’язково сирі, з овочами та спеціями.

Японська кухня

Продукти: риба, рис, соєвий соус, паста місо, водорості норі, сир тофу, гриби шиїтаке

Популярні страви: суші, роли, суп місо.

Особливості японської кухні

Ця кухня найменш гостра з азіатських, і тому, як не дивно, на смак найбільш звична європейцю. Основні компоненти – рис, риба та морепродукти. Принцип приготування – мінімальна теплова обробка (варіння, приготування на пару, запікання на грилі). Смачною вважається страва, де вдалося зберегти первозданний вигляд та натуральний смак продукту. Правда, цей принцип не відноситься до страв на основі сої – соусу, пасте місо, сиру тофу та ін, для приготування яких соєві боби довго і ретельно переробляються. Традиційна трапеза включає рис, суп та не менше трьох видів закусок.

Крім тих, хто полюбився багатьом суші, обов’язково варто скуштувати й інші страви:

  • темпуру – шматочки м’яса, риби, овочів, смажені у клярі;
  • якіторі – шашлички з курки та курячих субпродуктів з овочами, приготовані на грилі;
  • кусияки – такі ж шашлички з м’яса, риби та морепродуктів, приготовані на грилі;
  • традиційний японський суп місо на основі пасти місо з ферментованих соєвих бобів, змішаної з рибним бульйоном. Інші інгредієнти: м’ясо, риба, гриби шиїтаке, сир тофу – варіюються залежно від регіону, сезону та приватних кулінарних уподобань.

Японська локшина з пшеничного (рамен, удон) або гречаного борошна (соба) може бути гарніром до м’яса або риби, так і інгредієнтом супів і салатів. У салатах, гарнірах, соусах також використовуються як традиційні більшості європейців овочі: морква, огірки, капуста, салат, і екзотичні — редис дайкон, лотос, батат. Ну а гурманам сучасна японська кухня може запропонувати мармурове м’ясо – яловичину вагю та кобе. Незважаючи на те, що м’ясо – запозичений інгредієнт японської кухні, сьогодні саме в цій країні склалися традиції вирощування та відгодівлі худоби спеціальних м’ясних порід.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-09-03