Правильний раціон допоможе людям старше 60 років знизити ризик переломів, хвороб серця та раку, розповіла лікар-гастроентеролог.
За словами фахівця, для профілактики атеросклерозу та ішемічної хвороби серця літнім людям рекомендується вживати рибу не менше двох-трьох разів на тиждень.
“Також корисні рослинні олії в помірній кількості, а тваринні жири краще мінімізувати. Субпродукти, включаючи печінку, нирки, мозок, рекомендується вживати не частіше ніж раз на тиждень: вони містять багато холестерину”, — попередила вона. Аналогічно лікар порадила обмежувати вживання червоного м’яса.
До 30 відсотків тварин білків у раціоні літньої людини можуть становити молочні продукти — вони багаті на кальцій, а тому зменшують ризик остеопорозу — зниження міцності кісток, пояснила лікарка. Вона уточнила, що кальцій можна отримувати з кисломолочних продуктів, кунжутного насіння, соєвих бобів та сиру тофу.
- Читайте також: Дієтолог попередила про небезпеку помідорів для деяких людей
«Якщо вживання молочних продуктів викликає дискомфорт, потрібно звернутися до лікаря, оскільки можуть бути показані харчові добавки кальцію. Також важливо включити до раціону продукти з вітаміном Д (норма 800-2000МЕ на добу): рибу, вершкове масло, печінку яловичу, сметану, сир», — перерахувала Гіренко.
Літнім людям лікар порадила їсти три-п’ять разів на день невеликими порціями і не переїдати, оскільки з віком потреби організму в енергії знижуються, а ризик надмірної ваги підвищується. Вона нагадала про те, що допомагає не переїдати метод тарілки: чверть її повинні займати білки (риба, м’ясо, птиця, яйця, молочні продукти або бобові), чверть — складні вуглеводи (крупи, цільнозерновий хліб, макарони, картопля), а половину — овочі та фрукти .
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.