Бактеріолог: дегустація розрізаних кавунів небезпечна для здоров’я

З настанням сезону баштанних важливо пам’ятати, що кавуни можуть бути не лише смачними та корисними ласощами, а й джерелом серйозних проблем зі здоров’ям, розповіла лікар-бактеріолог.

За словами лікаря, одна з головних ознак, на яку варто звернути увагу, — продаж кавуна у місцях несанкціонованої торгівлі. Такі точки продажів часто розташовані біля узбіччя доріг, де плоди піддаються впливу пилу, бруду та вихлопних газів.

Кавуни мають ніжну шкірку, яка легко вбирає шкідливі речовини з навколишнього середовища. Таким чином, навіть при зовні привабливому вигляді такі кавуни можуть містити небезпечні для здоров’я хімічні сполуки.

Бактеріолог також наголосила, що продукція, що реалізується на стихійних ринках, часто не проходить необхідного контролю за вмістом шкідливих речовин. Саме тому часто там продають продукцію, яка через різні причини не допущена до реалізації в офіційних торгових точках. Кавуни можуть бути «напхані» нітратами, пестицидами та солями важких металів, попередила фахівець.

Найчастіше вуличні продавці приваблюють споживачів можливістю продегустувати кавуни. Розрізані плоди категорично не можна ні дегустувати, ні тим паче купувати

Кавуни мають продаватися у встановлених місцях торгівлі або на ринках, де вони проходять лабораторний контроль, повідомила співрозмовниця. Місце продажу має бути обладнане прилавком та навісом, а кавуни мають лежати на спеціальних стелажах на висоті не менше ніж 20 сантиметрів від землі. Плоди повинні бути цілими, чистими та не перезрілими, без тріщин чи пошкоджень, через які можуть проникнути мікроби.

Лікар додала, що навіть найякісніші кавуни можуть стати небезпечними, якщо не дотримуватись елементарних правил гігієни.

«Плоди необхідно ретельно мити з милом та щіткою під проточною водою перед вживанням, а розрізані частини зберігати виключно у холодильнику. При цьому бажано загорнути його в харчову плівку або помістити частини кавуна в контейнер, щоб він не висихав і не вбирав запахи холодильника. Зберігати такий кавун слід не більше одного дня», — сказала вона.

Раніше лікар оцінив шкоду кавунових кісточок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-08-17