Як вибрати якісний майонез

Майонез – соус, що традиційно доповнює безліч страв. Їм заправляють салати – салат цезар класичний, використовують для запікання м’яса, додають в супи. Як вибрати якісний майонез для смачних страв, розберемося у матеріалі.

Склад та жирність майонезу

На обороті упаковки завжди вказано склад продукту. Інгредієнти якісного майонезу такі: оливкова або олія, вода, яєчний жовток, цукор, гірчичний порошок, сіль, оцет. У деяких видах майонезу оцет замінюють на сок лимона, а також часто додають різні спеції.

Не купуйте майонез, якщо у складі вказано глутамат натрію, загусники, консерванти або пальмову олію.

Майонез – продукт висококалорійний, оскільки основний його інгредієнт – олія. Якщо жирність вибраного соусу менше 55%, то до складу майже напевно входитимуть шкідливі добавки. Вибирайте майонез жирністю 55-67%: тоді смак страв буде цікавим, з приємними вершковими нотками.

Дивимося на упаковку

На прилавках магазинів можна знайти по-різному розфасований майонез. Чим більший розмір упаковки, тим вигіднішою стає покупка, але важливо не забувати одне правило: відкритий соус не рекомендується зберігати більше десяти днів.

Купувати велику упаковку майонезу слід лише на свята, коли його гарантовано буде з’їдено, інакше високий ризик неправильного зберігання та отруєння простроченим продуктом.

Популярні типи упаковки майонезу:

Скляна банка — зручна для зберігання та використання тара, але дорожча порівняно з пластиковими аналогами.

Дой-пак – пакет зі стійким дном, часто оснащений спеціальним отвором з кришкою. Максимально практичний тип упаковки: такий майонез зручно зберігати, легко дозувати, видавлюючи потрібну кількість, можна швидко декорувати святкові закуски.

Пластикова тверда тара у вигляді маленького відра – як правило, випускається об’ємом не менше ніж 0,5 л. Практичний варіант для свят, коли планується пишне свято з великою кількістю страв.

Розбираємось у назвах

Пісний майонез – соус, у якому частину традиційних інгредієнтів замінюють продукти, дозволені під час посту.

Майонезний соус зі зниженою жирністю — більш легкий вид продукту, в якому замість олії використовують загусники: наприклад, крохмаль. Такий соус часто називають «легким», що насправді є прийомом маркетологів. Калорійність залишається високою, але багато жирів у складі замінюється високим вмістом вуглеводів.

Оливковий майонез виготовляють на основі оливкової олії вищого ґатунку, часто змішуючи її із соняшниковою для зниження вартості продукту.

«Провансаль» – найпопулярніший вид майонезу, що зазвичай має жирність вище 67%. Це густий, багатий на смак майонез, здатний прикрасити будь-яку страву повсякденного або святкового столу.

Яким би смачним та якісним не був майонез промислового виробництва, краще зробити домашній соус із натуральних продуктів. Процес приготування простий і займає мінімум часу, а результат сподобається сім’ї та гостям.

Рецепт домашнього майонезу

Склад:

  • яйця – 2 шт.,
  • олія рослинна – 200 мл,
  • гірчиця суха – 20 г,
  • цукор – 15 г,
  • лимон – 1 шт.,
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Натріть цедру лимона на дрібній тертці, видавіть сік лимона.

У мисці змішайте цедру, лимонний сік, гірчицю, жовтки, цукор та сіль.

Ретельно збийте, тонкою цівкою вливаючи олію.

Перед подачею охолодіть.

Через відсутність у домашньому соусі консервантів термін зберігання готового майонезу не повинен перевищувати 4 днів. Рекомендуємо зберігати домашній майонез у скляній банці під кришкою строго в холодильнику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-06-18