Scientific Reports: пояснено причину появи головного болю від червоного вина

vino

Вчені з Каліфорнійського університету в Девісі пояснили причину головного болю від червоного вина. Висновки дослідження опубліковані у журналі Scientific Reports. 

У деяких людей навіть після невеликого келиха червоного вина може з’явитися біль голови в період від 30 хвилин до трьох годин. Причому це явище фіксується навіть у тих людей, у яких зазвичай не виникає головного болю при вживанні інших алкогольних напоїв.

Фахівці припустили, що вся справа у флаванолі, який міститься у червоних винах. Ймовірно, речовина кверцетину порушує нормальний метаболізм алкоголю, провокуючи головний біль. Цей флаванол є у всіх видах фруктів і овочів, включаючи виноград. Його часто використовують як харчову добавку, проте при змішуванні з алкоголем він змінюється.

Зокрема, кверцетин перетворюється на глюкуронід кверцетину, який блокує метаболізм спиртного. В результаті у людей може накопичуватися токсин ацетальдегід, що викликає почервоніння обличчя, біль голови і нудоту.

Причому рівні цього флаванолу в червоному вині можуть сильно змінюватись в залежності від кількості сонячного світла, від способу виробництва вина, включаючи контакт зі шкіркою під час ферментації, процесів освітлення та витримки.

Надалі команда планує продовжити свої дослідження. У тому числі вони хочуть порівняти певні сорти червоних вин із різним вмістом кверцетину, щоб підтвердити свою теорію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-22