Вчені з Каліфорнійського університету в Девісі пояснили причину головного болю від червоного вина. Висновки дослідження опубліковані у журналі Scientific Reports.
У деяких людей навіть після невеликого келиха червоного вина може з’явитися біль голови в період від 30 хвилин до трьох годин. Причому це явище фіксується навіть у тих людей, у яких зазвичай не виникає головного болю при вживанні інших алкогольних напоїв.
Фахівці припустили, що вся справа у флаванолі, який міститься у червоних винах. Ймовірно, речовина кверцетину порушує нормальний метаболізм алкоголю, провокуючи головний біль. Цей флаванол є у всіх видах фруктів і овочів, включаючи виноград. Його часто використовують як харчову добавку, проте при змішуванні з алкоголем він змінюється.
Зокрема, кверцетин перетворюється на глюкуронід кверцетину, який блокує метаболізм спиртного. В результаті у людей може накопичуватися токсин ацетальдегід, що викликає почервоніння обличчя, біль голови і нудоту.
Причому рівні цього флаванолу в червоному вині можуть сильно змінюватись в залежності від кількості сонячного світла, від способу виробництва вина, включаючи контакт зі шкіркою під час ферментації, процесів освітлення та витримки.
Надалі команда планує продовжити свої дослідження. У тому числі вони хочуть порівняти певні сорти червоних вин із різним вмістом кверцетину, щоб підтвердити свою теорію.
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.