Інфляція у Туреччині побила новий рекорд

Інфляція в Туреччині зросла до нового 24-річного максимуму 79,6 відсотка з початку року. Як повідомляє Reuters, зростання цін провокує слабка ліра, а також підвищення вартості енергоносіїв та сировинних товарів у світі. 

«Навіть якщо інфляція буде близька до піку, вона залишатиметься близькою до своїх нинішніх дуже високих показників ще кілька місяців», — прокоментував старший економіст із ринків, що розвиваються, в Capital Economics Джейсон Туві.

Він додав, що основним ризиком наразі залишається падіння національної валюти. Річна інфляція зараз перебуває на найвищому рівні з вересня 1998 року, коли вона досягла 80,4 відсотка у річному вимірі.

Інфляція почала зростати минулої осені, коли ліра різко впала після того, як Центральний банк поступово знизив облікову ставку на 500 базисних пунктів — до 14 відсотків у рамках політики пом’якшення, на якій наполягав президент країни Реджеп Таїп Ердоган. У червні інфляція у Туреччині у річному вираженні наблизилася до 80 відсотків. За даними Інституту статистики країни, цей показник склав 78,62 відсотка, лише за місяць зростання споживчих цін досягло 4,95 відсотка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-08-03