Старт УПЛ 2022/23: формат турніру, учасники та дати матчів

Сезон 2022/23 в українському футболі розпочинається. У вівторок, 23 серпня, відбудуться стартові матчі нового розіграшу чемпіонату України – перші у 2022 році через повномасштабне вторгнення Росії.

Попередній розіграш чемпіонату України з футболу, як і решти командних видів спорту, було достроково завершено. Підсумком сезону стало закріплення положення команд станом на останній 18-й тур, зіграний у грудні 2021 року.

Через повномасштабне вторгнення РФ було скасовано розіграш Суперкубку, який мав стати відкриттям нового сезону в українському футболі. Проте сам сезон УПЛ стартує, і перші його матчі відбудуться вже 23 серпня.

Яким є формат турніру?

Список учасників: 16.

Кількість матчів: 240 (30 турів по вісім поєдинків). Кожна команда зіграє по два матчі проти суперника у форматі “вдома – на виїзді”.

Розподіл місць в єврокубках: перше – чемпіон, друге – віцечемпіон (участь у кваліфікації Ліги чемпіонів), третє та четверте – участь у Лізі Конференцій.

Розподіл місць у боротьбі за виживання: 15-16 місця – прямий виліт. 13 та 14 місця УПЛ гратимуть плей-оф за місця в УПЛ з четвертою та третьою командами Першої ліги відповідно.

Учасники УПЛ

Замість “Десни” та “Маріуполя”, які оголосили про призупинення виступів через наслідки від війни в Україні, їхні місця зайняли “Металіст” та “Кривбас” – перші дві команди за підсумками сезону 2021/22 на момент призупинки Першої ліги.

Учасники УПЛ: “Шахтар” (Донецьк), “Динамо” (Київ), “Дніпро-1” (Дніпро), “Зоря” (Луганськ), “Ворскла” (Полтава), “Олександрія” (Олександрія, Кіровоградська область), “Колос” (Ковалівка, Київська область), “Верес” (Рівне), “Металіст-1925” (Харків), “Рух” (Львів), “Львів”, “Чорноморець” (Одеса), “Інгулець “(Петрово, Кіровоградська область), “Минай” (Минай, Закарпатська область), “Металіст” (Харків), “Кривбас” (Кривий Ріг)

У разі підтвердження участі “Десни” та “Маріуполя” в УПЛ сезону-2023/2024 матчі плей-офф не проводитимуться. А кількість учасників чемпіонату України на сезон 2023/24 збільшиться до 18.

Як проводитимуть УПЛ за умов повномасштабного вторгнення РФ в Україну?

Перед стартом сезону чемпіонату України УАФ, сумісно з УПЛ, ПФЛ та Міністерством молоді та спорту України визначило безпекові правила для проведення футбольних матчів в Україні – Положення про проведення в Україні змагань з футболу.

Читайте також: В Україні затвердили Положення про проведення футбольних змагань в умовах воєнного стану: про що в ньому йдеться

У Положенні фіксується порядок дій, які офіційні особи матчу мають виконати в разі оголошення сигналу повітряної тривоги під час гри.

Матчі сезону 2022/23 УПЛ проводяться без глядачів.

Відстань до найближчого укриття має становити не більше 500 метрів. Схеми шляхів евакуації учасників матчу та офіційних осіб повинні бути розміщені в усіх доступних місцях на стадіоні, що приймає матч.

У випадку оголошення повітряної тривоги в регіоні учасників матчу мусить про це повідомити диктор на стадіоні. Відтак арбітр зупиняє зустріч, після чого команди прямують до укриття.

Кожен з присутніх на стадіоні під час матчу має пройти відповідний інструктаж щодо правил поводження при виникненні надзвичайної ситуації.

Календар першого туру УПЛ

У першому турі відбудуться п’ять матчів з восьми запланованих. Поєдинки “Інгулець” – “Динамо” та “Дніпро-1” – “Олександрія” перенесені на 16 листопада через участь “Динамо” та “Дніпра-1” у плей-оф раундів єврокубків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-08-23