“Укрзалізниця” прагне залучити від ЄБРР новий кредит на 200 млн євро

ukrzal

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розгляне можливість кредитування “Укрзалізниці” під суверенні гарантії на 200 млн євро, – відповідна інформація з’явилась кілька днів тому на сайті фінустанови. 

Відповідний проєкт рада директорів ЄБРР розгляне 10 травня 2023 року. Якщо рішення схвалять, то 100 млн євро екстреного фінансування буде виділено на капітальні інвестиції УЗ і 100 млн євро підуть на підтримку структури капіталу.

Цікаво, що 50% кредиту буде забезпечено донорами – країнами G7 та ЄС, які візьмуть на себе відповідні ризики.

У ЄБРР зауважили, що отримання кредиту допоможе УЗ збільшити транскордонну пропускну спроможність з Євросоюзом, усунувши вузькі місця на кордоні, а також відремонтувати відповідні ділянки залізничних шляхів, які біли пошкоджені внаслідок агресії РФ. Також фінансування дозволить оновити рухомий склад УЗ для забезпечення комплексних рішень щодо розширення пропускної спроможності цих коридорів.

Дослівно в повідомленні ЄБРР йдеться: “Проєкт надасть підтримку компанії в поточних критичних питаннях, розв’язання яких необхідне для поліпшення операцій і забезпечення зв’язків із ЄС, продовження надання життєво важливого сервісу людям і бізнесу, які потребують надійної логістики ключових українських експортних товарів (включно із сільськогосподарською продукцією) і критично важливого імпорту”.

Слід зазначити, що у 2022 році ЄБРР вилілив “Укрзалізниці” 150 млн євро позики. Гроші було витрачено на підтримку ліквідності держконцерну.

Цікаво, що ще в 2022 році рівень боргів “Укрзалізниці” перевищив позначку в 1$ млрд.

Аналітики припускають, що за підсумками 2023 року рівень зовнішніх боргів “Укрзалізниці” може сягнути 1,5 мільярда доларів США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-03-10