Документальний фільм “Навальний” нагороджений премією “Оскар”

Премію “Оскар” у номінації “Найкращий документальний фільм” отримала кінокартина “Навальний” (Navalny) американського режисера Деніела Роера. Він знімав фільм з того моменту, як опозиційний політик Олексій Навальний вийшов із коми у берлінській клініці «Шаріте» і до його повернення до Росії у січні 2021 року. На церемонію прийшли дружина політика Юлія разом із дочкою Дар’єю та сином Захаром. 

Фільм знятий на платформі Max Original та за підтримки телеканалу CNN. Кінострічка здобула приз Британської кіноакадемії (BAFTA). Крім того, вона взяла нагороду на Санденсі як фаворит фестивалю і отримала там приз глядацьких симпатій.

За звання найкращого документального фільму на «Оскарі» також боролися «Вулкан кохання» режисера Сари Доси, «Будинок із тріски» (Сімон Леренг Вільмонт), «Все, що дихає» (Шаунак Сен), «Вся краса та кровопролиття» (Лора Пойтрас) ).

Навальний зараз відбуває термін у колонії суворого режиму №6 у Мелеховому Володимирській області. У лютому 2021 року його засудили до двох років і восьми місяців ув’язнення у справі «Ів Роше». У 2022 році йому призначили дев’ять років за статтею про шахрайство (ч. 4 ст. 159 КК РФ) та образу учасників судового процесу (ч. 1 і ч. 2 ст. 297 КК РФ). Дев’ять років — це термін із сукупності всіх покарань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-03-13