Зеленський: Китай не пропонував Києву обговорити його мирний план щодо України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не отримував від Китаю пропозиції обговорити китайський мирний план врегулювання в Україні, хоча давав зрозуміти дипломатичними каналами, що хотів би зустрітися з китайським керівництвом.

Про це він сказав в інтерв’ю японському виданню Yomiuri Shimbun у четвер на шляху з фронтової зони до Києва. Саме інтерв’ю газета опублікувала сьогодні.

Перед своєю поїздкою до Москви на зустріч із Володимиром Путіним голова Китаю Сі Цзінпін повідомив, що планує поговорити про відеозв’язок з українським президентом після закінчення свого візиту, проте досі цього не сталося.

В інтерв’ю японській газеті Зеленський скептично відгукнувся про запропонований Пекін план, який на перше місце ставить необхідність припинення вогню та переговорів Києва та Москви.

За словами Зеленського, основною умовою будь-якого мирного плану має бути повага до суверенітету та територіальної цілісності України.

Він заявив, що для початку діалогу Росія має насамперед піти з українських територій, а щодо припинення вогню, то він не довіряє Путіну в цьому питанні.

У тому ж інтерв’ю Володимир Зеленський подякував уряду Японії за підтримку, яку він надає Україні. Він сказав, що високо цінує той факт, що Японія була однією з перших країн, яка наклала на Росію санкції.

Український лідер також порушив питання про атомні електростанції, окуповані на даний момент російськими військами, що становить серйозну загрозу ядерній безпеці Європи та всього світу.

За словами Зеленського, Україні знадобиться весь японський досвід у цій галузі. Минулого вівторка Київ відвідав прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-03-25