Володимир Зеленський приїхав у Запорізьку область та зустрівся з головою МАГАТЕ

zelenskiy

Український президент Володимир Зеленський відвідав позиції української армії у Запорізькій області. 

“Запорізька область. Передові позиції. Це честь сьогодні бути тут, поряд із нашими військовими. Дякую кожному нашому воїну за захист України, нашого суверенітету, наших міст, наших дітей. Ми обов’язково переможемо”, – йдеться у його телеграм-каналі.

Публікація супроводжується відео з нагородженням військових у приміщенні. Коли і де саме було зроблено ці кадри, не уточнюється.

Росія окупувала більшу частину Запорізької області, російські військові контролюють лише близько 70% регіону. Збройним силам Росії вдалося окупувати Енергодар, Мелітополь та Бердянськ. Адміністративний центр регіону, місто Запоріжжя, лишився під контролем України, він регулярно обстрілюється.

У Запоріжжі Зеленський зустрівся з головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Водночас вони відвідали Дніпрогес.

“Дніпровська ГЕС є невід’ємною частиною системи, яка забезпечує ядерну безпеку Запорізької АЕС. Володимир Зеленський показав мені пошкодження, нещодавно завдані греблі”, – написав Гроссі у “Твіттері”.

Напередодні було оголошено, що Ґроссі вдруге приїде з візитом на Запорізьку АЕС, окуповану російськими військами з початку березня минулого року.

МАГАТЕ неодноразово закликало створити навколо Запорізької АЕС зону безпеки. Проте станція і територія, що її оточує, періодично зазнають обстрілів, через які найбільша в Європі АЕС відключається від зовнішніх джерел живлення і переходить на роботу в аварійному режимі.

Росія та Україна звинувачують в обстрілі один одного. Київ стверджує, що армія Росії використовує ЗАЕС для зберігання озброєнь та боєприпасів, а також обстрілює з її території підконтрольні Україні регіони. У МАГАТЕ неодноразово говорили, що відключення, через які на станції перестають працювати деякі механізми безпеки, підвищують ризик ядерної катастрофи в регіоні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-03-27