Сербія не може гарантувати, що продовжить зберігати нейтралітет

vuchich

Сербія намагається зберігати нейтралітет у відносинах із Заходом та Росією, але не може гарантувати, що так триватиме, заявив сербський президент Олександр Вучич. Він пояснив, що його країна без Європи «не може багато зробити». 

Пан Вучич стверджує, що Сербія поки що здатна зберігати «свій військовий нейтралітет» і не хоче приєднуватись ні до НАТО, ні до об’єднань на кшталт Організації договору про колективну безпеку.

«Чи хочемо й надалі бути в змозі (зберігати нейтралітет), у цьому я вам присягнути не можу і це нереально, несерйозно і безвідповідально… Ми хочемо йти до Європи, знаємо, наскільки важкі умови особливо щодо Косова, про що говоритимемо пізніше, але ми не можемо без Європи зробити багато чого… ми не маємо великого вибору та іншого шляху»,— сказав він в ефірі радіо та телебачення Сербії.

Олександр Вучич неодноразово обіцяв не приєднуватись до санкцій проти Росії. Він вважає обмеження безрезультатними, хоч і визнає, що через відмову їх вводити у Сербії не залишилося союзників.

У лютому він сказав, що не знає, скільки витримає без запровадження антиросійських санкцій. Сербія також планує спільні з НАТО військові навчання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-04-07