Як населення Індії вибухнуло, щоб обігнати Китай, і що буде далі

india_poezd

Підрахувати мільйони людей ніколи не буває легким завданням, але ООН каже, що її останні розрахунки показують, що до кінця цих вихідних в Індії буде більше людей, ніж у Китаї, що ознаменує епохальний зсув у глобальній демографії. 

Більшість країн світу виросла з Китаєм, який тримає титул найбільш густонаселеної країни світу, але десятиліття обмежувальної політики, яка обмежувала сім’ї однією дитиною, різко сповільнили народжуваність у Китаї, що дозволило Індії вирватися вперед.

Але найвища чисельність персоналу не обов’язкова для більшості країн.

Кілька років тому прем’єр-міністр Нарендра Моді висловив стурбованість «демографічним вибухом» в Індії та щедро похвалив сім’ї, які ретельно враховували вплив збільшення кількості немовлят — на себе та націю.

«В Індії 21-го століття здатність здійснювати мрії починається з людини, починається з сім’ї. Якщо населення не освічене, нездорове, то ні дім, ні країна не можуть бути щасливими», – сказав Моді.

Отже, як населення Індії стало таким великим і як довго це триватиме?

Як Індія стала такою великою?

Не дивно, що народжуваність є ключем до розуміння того, що спричиняє зростання чи падіння чисельності населення країни. Загальноприйнято вважати, що середній коефіцієнт народжуваності в країні (дітей на жінку) повинен становити 2,1, щоб населення підтримувалося — і навіть більше, щоб зростало.

Ще в 1960-х роках, коли сьогоднішні бабусі й дідусі народжували дітей, коефіцієнт народжуваності в Індії становив 6, приблизно такий самий, як зараз у деяких африканських країнах.

Але, за даними уряду, загальний коефіцієнт народжуваності в Індії впав до 2,0 за останній загальнонаціональний період оцінки з 2019 по 2021 рік, порівняно з 3,4 з 1992 по 1993 рік. Зростання населення, незважаючи на падіння рівня народжуваності, можна пояснити «демографічними імпульс».

«Коли рівень народжуваності падає, населення продовжує зростати протягом кількох десятиліть. І це тому, що молодші, великі когорти все ще ростуть у цьому віці, коли стають батьками», – сказав Френк Свячні, старший науковий співробітник Федерального інституту досліджень народонаселення.

Таким чином, навіть із заміщенням або субзамінним коефіцієнтом народжуваності, населення Індії продовжуватиме повільно зростати через значну кількість жінок, які вступають у репродуктивний вік.

Не дивно для нації такого розміру, що рівень народжуваності в Індії неоднаковий по всій країні, що сприяє поділу між північчю та півднем, через що на півночі народжується більше немовлят. Але навіть там цифри не зашкалюють.

«Що нас справді здивувало, так це те, що найвищий рівень народжуваності в Індії — 3,0 у Біхарі — навіть не такий високий», — сказала Барбара Селігман, директор зі стратегії та розвитку та старший віце-президент PRB, некомерційної групи, яка зосереджується на демографічних даних і дослідження населення.

«Дійсно вражаюче бачити, скільки штатів нижчі за рівень заміни», — додав Селігман. Усі штати, крім п’яти — Біхар, Мегалая, Уттар-Прадеш, Джаркханд, Маніпур — знаходяться на цьому рівні, і, зокрема, усі вони на півночі.

У південних штатах спостерігається інша картина.

Наприклад, рівень народжуваності в Гоа такий же, як і в деяких країнах південної Європи, які наразі борються за підтримку старіючого населення зі скороченням робочої сили. Експерти кажуть, що лідерам Індії було б розумно не ігнорувати цю тенденцію.

Згідно з класифікацією ООН, Індія зараз є «старіючим суспільством», що означає, що 7% її населення мають вік 65 років і старше. У деяких штатах, наприклад у Кералі на півдні Індії, населення старше 65 років подвоїлося за останні 30 років і зараз становить 12%.

Ця ж картина поширюватиметься на більше штатів, враховуючи низький загальний коефіцієнт народжуваності.

«Протягом наступних 30 років ми побачимо все більше штатів, які старітимуть так, як тепер Керала», — сказав Селігман.

Зростання населення Індії сповільнюється

Можливо, Індія обігнала Китай за чисельністю населення, але дані ООН також показують, що темпи її зростання сповільнилися.

З 1971 по 1981 рік населення Індії щороку зростало в середньому на 2,2%. З 2001 по 2011 рік цей показник уповільнився до 1,5%, а зараз навіть нижчий. За прогнозами ООН, очікується, що в 2064 році чисельність населення Індії досягне максимуму в 1,7 мільярда.

Зараз понад 40% жителів країни молодші 25 років, а середній вік у 2023 році, згідно з даними ООН, становитиме 28 років — майже на десять років менше, ніж у Китаї.

У 2021 році працездатне населення Індії становило понад 900 мільйонів

Згідно з даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), протягом наступного десятиліття їх кількість досягне 1 мільярда.

Ця величезна та відносно низькооплачувана робоча сила не тільки молода, але й переважно англомовна, володіє цифровою грамотністю та має репутацію підприємця, що робить країну великою привабливістю для західних компаній, які шукають альтернативний Китаю виробничий центр.

Але очікується, що внесок Індії в частку працездатного населення світу в найближчі десятиліття сповільниться, звільнивши місце для молодшого населення Африки.

На Індію, можливо, припадає левова частка сучасних людей працездатного віку, але експерти кажуть, що країні потрібна сильна політика, щоб отримати вигоду від своєї молоді.

«Великої кількості людей недостатньо, нам потрібно розробити цілісний план», — каже Сональде Десаї, директор Національної ради прикладних економічних досліджень (NCAER) і професор Університету Меріленда.

«Нам потрібні люди, які володіють навичками, щоб зайняти деякі з високоцінних робочих місць, і економіка, яка створює ці високоцінні робочі місця».

Пунам Муттреджа, виконавчий директор Фонду народонаселення Індії, сказав, що усунення цього розриву є «необхідним для Індії, щоб прогресувати, щоб реалізувати свої прагнення бути розвиненою країною».

Що далі для Індії?

Незважаючи на те, що Індія залишається однією з найбідніших країн світу на душу населення, вона просувається вгору в рейтингу світових економічних ліг — її економіка з майже 3,5 трильйонами доларів зараз є п’ятою за розміром і однією з найбільш швидкозростаючих.

У 2023 році Світовий банк очікує, що Індія перевершить всі інші великі економіки зі зростанням на 6,6% — порівняно з 4,3% для Китаю та лише 0,5% для Сполучених Штатів, тоді як за деякими прогнозами очікується, що вона посяде третє місце в рейтингу. наступні 10 років і стати лише третьою країною з ВВП у 10 трильйонів доларів до 2035 року.

Проте, незважаючи на багатство Індії, багатство не розподілене рівномірно.

Бідність залишається повсякденною реальністю для мільйонів індійців, і експерти кажуть, що хоча в країні є велика кількість молодих людей, готових і бажаючих працювати, порівняно з іншими країнами, цифри показують, що для них не вистачає роботи.

Проблема гірша в економічно неблагополучних регіонах на півночі, які значною мірою залежать від сільського господарства. Наприклад, штат Уттар-Прадеш є домом для 17% населення Індії, але тут лише 9% промислових робочих місць.

Сабіна Деван, старший запрошений науковий співробітник Центру політичних досліджень, каже, що зростання населення може бути «величезною продуктивною силою для економіки», але економічне зростання «залежить від забезпечення якісних, продуктивних і добре оплачуваних робочих місць».

І це починається з інвестування більше в освіту після початкової школи, особливо для жінок.

«Нам потрібно зміцнити нашу систему середньої школи, зробити її безпечнішою та ближчою до місця, де навчаються дівчата, тому що багато батьків не відправляють своїх дочок до середніх шкіл, які знаходяться далеко, через проблеми безпеки», — сказав Муттреджа.

Згідно з даними Світового банку, після закінчення школи рівень участі жінок у робочій силі — за оцінками активної робочої сили та людей, які шукають роботу — становив лише 19% у 2021 році. Це менше половини загального рівня участі в робочій силі, який становить 46%, і є одним із найнижчих показників в Азії. Порівняльні показники для Китаю та Сполучених Штатів склали 68% та 61%.

Індія не лише потребує кращої політики для працевлаштування жінок, але й гарантує, що вони зможуть там залишатися, сказав Десаї. Для цього необхідно більше варіантів для тимчасової контрацепції, щоб дати жінкам більше контролю над дітонародженням, сказала вона.

Навчання – це найкраща протизаплідна таблетка, яку можна дати жінці, додав Муттреджа.

Деван з Центру політичних досліджень сказав, що якщо Індія не досягне правильного балансу, вона ризикує змарнувати значну перевагу бути найбільш густонаселеною країною у світі з найбільшою у світі часткою людського капіталу працездатного віку.

«Навчання, навчання та достатньо якісних робочих місць є величезними», — сказала вона.

«Якщо ми не створюємо достатньо хороших робочих місць, ми втрачаємо величезний потенціал наших працівників. І ми могли б дивитися на молодь, яка має більші прагнення, ніж будь-коли раніше, але мало можливостей для отримання доходу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-04-29