Папа римський Франциск заявив, що бере участь у місії щодо встановлення миру в Україні

Папа римський Франциск заявив, що Ватикан бере участь у негласних спробах досягти встановлення миру в Україні. 

Після візиту до Угорщини понтифік розповів про це журналістам у літаку, що летить до Італії. Франциск повідомив, що обговорював ситуацію в Україні із угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном.

“Ви можете собі уявити, що під час цих зустрічей ми не просто говорили про “Червону Шапочку”. Ми все це обговорювали, – сказав Франциск, – Усі зацікавлені в дорозі до світу. Місія зараз триває, але вона поки що не публічна. Я все розповім, коли вона стане публічною”.

У четвер Франциск зустрічався у Ватикані із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. За словами глави українського уряду, вони обговорювали “формулу миру” президента Володимира Зеленського, яка, зокрема, передбачає звільнення всіх захоплених територій України, покарання військових злочинців і компенсацію завданих країні збитків з боку Росії.

Шмигаль також повідомив, що запросив понтифік до Києва.

У суботу Франциск зустрівся у Будапешті з біженцями, серед яких було багато українців. У п’ятницю він також закликав до пошуку “креативних зусиль зі створення світу” в Україні, але не уточнив, що саме має на увазі.

Папа Римський Франциск неодноразово закликав до встановлення миру в Україні та назвав її країною-мученицею. Однак дехто критикує його за те, що він жодного разу прямо і беззастережно не засудив Росію за вторгнення, вбивство десятків тисяч людей і руйнування сусідньої країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-05-01