Washington Post: Держдепартамент вважає, що Китай зможе умовити Росію на справедливий мир після успіху українського наступу

Впливовий оглядач газети Washington Post Девід Ігнатіус пише, що американські дипломати вважають, що Китай зможе відіграти позитивну роль у закінченні війни, особливо у разі успіху українського наступу. 

Остаточно цього висновку Ігнатіуса підштовхнув обмін репліками з держсекретарем Ентоні Блінкеном у середу на заході газети з нагоди Всесвітнього дня свободи преси. Як пише журналіст, Блінкен публічно сказав те, що вищі чиновники Держдепартаменту останніми днями говорили в кулуарах.

Там шлях до світу бачать так: спочатку Україна в ході майбутнього наступу відвойовує максимум своєї території (Блінкен сказав, що “відчуває впевненість, що [Україна] досягне успіху у поверненні та інших своїх територій” – до речі, з його слів не випливало, що він говорив про всі окуповані території). Після цього Україна зможе розмовляти про мир із Росією з позиції сили, а до переговорів можуть підключитися країни-посередники, які мають вплив на Росію, зокрема й Китай, про що також сказав у середу Блінкен.

За словами кількох співрозмовників Ігнатіуса в адміністрації, Росія незадоволена китайськими посередницькими зусиллями (які висловилися в телефонній розмові голови Сі Цзіньпіна з Володимиром Зеленським, а до того в так званому китайському мирному плані, який більшість спостерігачів визнали непрацездатним).

“Але Москва підпорядкована Пекіну в економічному та військовому плані і опиратися бажанням Китаю їй не легко. Це одна з причин, через які чиновники адміністрації так заінтриговані китайськими мирними зусиллями; вони вважають, що це може завадити Росії спробувати відновити війну в майбутньому після паузи”, – пише Ігнатіус.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-05-04