Morgan Stanley: Курс турецької ліри може впасти на 29% після перемоги Ердогана

Після перемоги Реджепа Тайіпа Ердогана на президентських виборах у Туреччині національна валюта країни впала в ціні, проте надалі курс ризикує обвалитися ще більше, попередили у Morgan Stanley. Про це повідомляє Bloomberg

Ліра може впасти на 29 відсотків і досягти позначки 26 лір за долар раніше, ніж передбачали аналітики. До кінця року курс становитиме 28 лір за долар, якщо у країні не зміниться поточна грошово-кредитна політика. Станом на 11:15 американська валюта торгувалася на рівні 20,06 ліри.

Потенційне різке ослаблення національної валюти Туреччини аналітики пов’язують із неортодоксальною політикою, якою дотримується Ердоган. У рамках такого підходу Центробанк знижує відсоткові ставки, незважаючи на високу інфляцію. З початку 2021 року, коли розпочався експеримент, курс ліри впав майже втричі. Тим часом у квітні інфляція у Туреччині становила 43,68 відсотка.

Фахівці Morgan Stanley стверджують, що така політика викликала масове звільнення іноземних інвесторів з турецького ринку — з 2013 року загальний обсяг іноземних активів у турецьких цінних паперах скоротився приблизно на 85 відсотків (майже на 130 мільярдів доларів).

Про те, що Ердоган вкотре переміг на виборах президента країни, стало відомо увечері 28 травня. Після опрацювання 99,43 відсотка від загальної кількості бюлетенів він набрав 52,14 відсотка голосів виборців, а голова опозиційної Республіканської народної партії (РНП) країни Кемаль Киличдароглу отримав 47,86 відсотка голосів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-05-29