Затримано екс-керівників Бердянської колонії, які катували ув’язнених, – ФОТО, ВІДЕО 18+

Співробітники Державного Бюро Розслідувань  затримали колишніх керівників Бердянської виправної колонії, – повідомили у прес-службі силового відомства.

За даними слідства, посадовці на протязі 5 років катували ув’язнених та вимагали гроші з рідних за припинення знущань. Організатором злочинного угруповання є колишній начальник та перший заступник державної установи “Бердянська виправна колонія (№77)”.

Катували ув’язнених в період 2016 – 2021 років, метою відморозків були гроші які вони вимагали з родичів ув’язнених. Працівники тюрми застосовували до засуджених різноманітні методи катувань.

“Вони замотували їх в мокрий матрац і доводили до стану удушення, затискаючи обличчя. Також наносили удари пластиковою або дерев’яною палицею по стопах, сідницях, відбивали фаланги пальців рук. Наносили удари кулаком в область хребців шиї, від яких потерпілі на мить втрачали координацію або взагалі свідомість, викручували руки за спиною.Ще одним видом катувань було занесення під нігті грибкових інфекцій забрудненою швейною голкою. Зв’язували ув’язнених, тримаючи їх в знерухомленому стані тривалий час, заставляли довго стояти в одному положенні протягом 12 годин і навіть більше. Також вони практикували інше жорстоке поводження”, – повідомили у прес-службі Офіса Генпрокурора.

У перерві між катуванням потерпілим пропонували зателефонувати рідним та попросити перекинути визначену суму на банківську картку.

Суми коливалися від 1 до 100 тисяч гривень, в залежності від матеріального становища родичів. Якщо ув’язнені не погоджувались – катування продовжувались і так тривало до тих пір поки людина не давала згоди.

Переважна більшість потерпілих не виримувала і вмовляла родичів перекинути кошти на картки відморожених катів.

За даними правоохоронців, жертвами катувань були майже всі, хто потрапляв до колонії. Наразі зібрано свідчення про знущання з понад 30 потерпілих.

Встановлено, що з моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру приймання, під час якої до них застосовувалися витончені види катувань, фізичний та психологічний тиск, основною метою яких було зламати волю людини.

У ДБР зазначають, що, дехто з них, як і деякі працівники колонії, залишились на окупованій території та сьогодні допомагають російським загарбникам. Після початку розслідування керівники установи звільнилися і перебрались до Харкова та Дніпра. Заступник навіть отримав посаду у міжрегіональному управлінні Департаменту з питань виконання покарань і навідувався до Бердянської колонії з перевірками щодо дотримання прав засуджених.

Наразі усіх фігурантів затримано, порушено кримінальні справи, фігурантам загрожують тюремні терміни до 12 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-06-10