Nature Geoscience: передбачено зникнення ссавців через спеку

Міжнародна команда вчених, включаючи фахівців з Брістольського університету, передбачила зникнення більшості ссавців, включаючи людей через 250 мільйонів років через екстремальну спеку. Результати дослідження описані у журналі Nature Geoscience. 

У ході роботи автори створили комп’ютерні кліматичні моделі Землі за 250 мільйонів років. Вони показали, що екстремальні погодні явища будуть набагато вираженішими, ніж зараз.
Зрештою, всі континенти світу повинні об’єднатися в єдиний суперконтинент, який буде зосереджений переважно поблизу тропіків. Крім того, рівень вуглекислого газу може підвищитися вдвічі щодо поточного рівня, а Сонце випромінюватиме приблизно на 2,5 відсотка більше за радіацію.
В результаті на більшій частині планети температура становитиме від 40 до 70 градусів Цельсія. За оцінками дослідників, тільки від 8 до 16 відсотків суші будуть придатні для проживання ссавців.
Це станеться тому, що еволюційно ссавці виживали завдяки здатності пристосовуватися до низьких температур. Серед таких інструментів, наприклад, тепла шість та зимова сплячка.
При цьому можливість виживання у спеку у цього класу не розвивалася. Крім того, ссавці будуть позбавлені достатньої кількості джерел їжі та води. За словами авторів роботи, масове вимирання можна порівняти за масштабом із загибеллю динозаврів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-09-27