“Ньюкасл” розгромив ПСЖ у другому турі групового етапу Ліги чемпіонів

У другому турі групового етапу футбольної Ліги чемпіонів чергові перемоги здобули «Манчестер Сіті» та «Барселона». Англійський клуб розібрався з “РБ Лейпциг” – 3:1, а каталонський обіграв “Порту” – 1:0. Крім того, на перше місце у своїх групах вийшли “Атлетіко” та “Ньюкасл”, причому другий несподівано розгромив ПСЖ – 4:1. 

У групах G та Н відбулися матчі лідерів та головних претендентів на вихід у play-off, які вже здобули перемоги на старті основного турніру Ліги чемпіонів. У Лейпцигу місцевий клуб приймав чинного володаря трофею «Манчестер Сіті», якому він поступився минулого сезону на стадії 1/8 фіналу. Тоді у себе вдома «червоні бики» зіграли з англійським грандом 1:1, щоправда, потім зі свистом пролетіли в гостях — 0:7, потрапивши під гарячу руку Ерлінг Холанну, який відвантажив їм п’ять м’ячів.

Зараз “Сіті”, звичайно, знову був фаворитом, і все начебто б у нього складалося благополучно. Гості впевнено розкочували “Лейпциг” у першому таймі, і Філ Фоден відкрив рахунок. Однак у дебюті другого вони втратили пильність, і Лоїс Опенда відзначився різкою контратакою. Господарі зачепилися за нічийний результат і надійно тримали того ж Холанна, але манчестерці все ж таки дотиснули німецьку команду завдяки глибині та якості своєї лави запасних. Хуліан Альварес та Жеремі Доку зробили різницю – 3:1. «Сіті», як і належить, лідирує із шістьма очками. Але й «Лейпцигу» нічого не загрожує, оскільки «Црвена Зірка» та «Янг Бойз» розійшлися миром – 2:2, набравши по одному балу.

Немає сумнівів, що з групи Н до 1/8 фіналу вийдуть «Барселона» та «Порту», які одразу позначили свою тотальну перевагу над «Антверпеном» та «Шахтарем». По суті їм залишається тільки розрахуватися між собою на перший-другий. Власне, хто з них кращий, синьо-білі із синьо-гранатовими та з’ясовували на стадіоні «Драган».

Загалом це був матч рівних суперників, які довго і успішно заважали один одному грати. До перерви вони створили мінімум ситуацій, які б могли призвести до голу. Якщо м’ячі іноді й долітали до воріт, то воротарі в режимі розминки їх ловили. Команди, напевно, так би і закінчили перший тайм 0:0, але в компенсований час у «Порту» ні з того ні з сього на своїй половині поля напортачив Ромаріу Баро. Ілкай Гюндоган спокійно підібрав втрачений ним м’яч, переадресував його Феррану Торресу, і той, втікши віч-на-віч з голкіпером Діогу Коштою, холоднокровно вразив ціль. До речі, на місці Торреса мав бути Роберт Левандовський, але польський нападник «Барси» зазнав травми, і саме його ще на 34-й хвилині замінив іспанський футболіст.

У другому таймі грубу помилку зробили і каталонські захисники, які втратили бразильця Пепе, але варто йому трохи забаритися з ударом, як Жуль Кунде зняв у нього м’яч з ноги і ліквідував загрозу. В іншому ж матч, як і раніше, ряснів єдиноборствами і фолами, а не гольовими моментами. Гості взагалі займалися майже виключно тим, що оберігали мінімальну перевагу, а господарям не вистачало креативу, щоб розкрити цю насичену оборону. Та й воротар «Барси» Марк-Андре тер Штеген був напоготові, коли Мехді Таремі та Вендерсон Галено таки пробили його воротами. А ще «Порту» кілька разів не пощастило: спочатку коли VAR відмінив вже призначений на його користь пенальті, а потім, коли Таремі красиво забив з міні-офсайду. Не вистачило португальському клубу та часу, щоб реалізувати видалення Гаві за другу жовту картку.

Таким чином, “Барселона” з шістьма очками стала одноосібним лідером квартету М. У “Порту” три бали, і його наздогнав “Шахтар”, який здобув вольову перемогу над “Антверпеном” – 3:2, поступаючись 0:2.

У найсильнішій групі нинішньої Ліги чемпіонів під літерою F ПСЖ, який захопив лідерство з трьома очками, гостював у «Ньюкасла», який у першому турі домігся нічиєї в Мілані. А зараз на рідному “Сент-Джеймс Парк” чорно-білі не просто дали бій французькому суперклубу – вони розгромили його. Після першого тайму «Юнайтед» вів 2:0, коли Мігель Альмірон та Ден Берн покарали парижан за очевидні промахи в обороні. Здавалося, що в другій половині гості візьмуться за розум, але тут помилився їхній голкіпер Джанлуїджі Доннарумма, який не зумів відбити удар Шона Лонгстаффа з гострого кута. Лукас Ернандес скоротив відставання до двох голів, проте «Ньюкасл» виграв із великим рахунком 4:1. Фабіан Шер поставив ефектну точку дальнім ударом у «дев’ятку». У підсумку у “Ньюкасла” чотири очки, у ПСЖ – три. У «Мілана» та «Боруссії», які зганяли в Дортмунді нульову нічию, — відповідно два та одне.

У групі Е «Атлетіко» зустрівся з «Фейєноордом», який стартував з перемоги над «Селтіком», тоді як мадридці недобрали два очки в матчі з «Лаціо», примудрившись пропустити гол у відповідь перед фінальним свистком від голкіпера римлян Івана Проведєля. Але якщо перша гра закінчилася для них невдало, то друга почалася.

Маріо Ермосо відправив м’яч у власні ворота, намагаючись допомогти воротареві Яну Хмарі зупинити прорив Аясе Уеди. Автогол розбудив “Атлетіко”, і Альваро Мората швидко відновив рівність. Втім, потім господарі проґавили підключення центрального захисника «Фейєноорда» Давида Ганцка на стандарт і знову змушені були відіграватися. Це вдалося Антуану Грізманну ударом через себе, а одразу після перерви Мората оформив дубль. Цікаво, що наприкінці забити мадридцям спробував і голкіпер роттердамців Тімон Велленройтер, але більше такий номер з ними не пройшов.

«Атлетіко» насилу виграв 3:2 і з чотирма очками витіснив «Фейєноорд» з першого місця. Чотири бали тепер і у “Лаціо”, який здолав “Селтік” на його полі – 2:1. Все вирішив на п’ятій доданій хвилині матчу досвідчений іспанський форвард Педро Родрігес. У «Феєноорда» — три очки, у «Селтіка» — нуль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-10-05