Фіцо призначено прем’єром Словаччини. Що буде за підтримкою України?

Президент Словаччини Зузана Чапутова в середу призначила новий коаліційний уряд на чолі з популістом Робертом Фіцо, якого називають проросійським політиком. 

«Ми будемо конструктивним урядом. Ви побачите суверенну зовнішню політику Словаччини», – сказав Фіцо на церемонії, повідомляє AFP.

Його партія у вересні виграла вибори, а до цього Фіцо обіцяв припинити військову допомогу Україні, що викликало стурбованість щодо єдності Заходу у підтримці України.

Після перемоги на виборах Фіцо знову заявив, що «у людей у Словаччині є серйозніші проблеми, ніж відносини з Україною», і закликав до мирних переговорів, оскільки «подальші вбивства нікому не допоможуть», коментує AFP.

«Я не очікую, що Фіцо найближчим часом звернеться до теми військової допомоги Україні», — сказала агентству Дарина Малова, професор політології Університету Коменського в Братиславі.

Фіцо, який раніше вже обіймав посаду прем’єр-міністра Словаччини, очолить трипартійний уряд. Коаліцію окрім його партії «Напрямок – соціальна демократія» створили партія «Голос – соціальна демократія» та Словацька національна партія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-10-26