Вчені: Вживання марихуани з медичними цілями збільшує ризик інфарктів та інсультів

kannabis

Канабіс зараз легалізований у 15 штатах США та столичному окрузі Колумбія. За даними медичних статистиків, дедалі більше американців починає вживати марихуану з медичними цілями. Але це далеко не так безпечно, як уявлялося раніше. 

До конференції Американської кардіологічної асоціації підготовлено дві доповіді за матеріалами досліджень. У ході першого з них виявлено, що пацієнти похилого віку, які приймають канабіс з медичними цілями, збільшують ризик отримати серцевий напад або інсульт на 20%. У другому встановлено, що регулярне вживання марихуани збільшує ризик серцевої недостатності на 34%.

Пацієнти та лікарі повинні пам’ятати про ці побічні ефекти модного засобу. “Ми бачимо, що все більше пацієнтів починають вживати медичну марихуану”, – попереджає Авілаш Мондал, терапевт із лікарні Назарет у Філадельфії, провідний автор першого дослідження.

У команди Мондала у розпорядженні були історії хвороби майже 29 тис. споживачів марихуани віком від 65 років. Усі вони лежали у стаціонарах, ніхто не курив тютюн. 14% із них перенесли інфаркт чи інсульт. Найчастіше серцево-судинні патології виникали у чорношкірих американців, пацієнтів зі СНІДом, п’яниць або наркозалежних, які страждали від депресії, гіпертоніків.

Мондал попереджає, що поки що рано говорити, що споживання канабісу викликає інфаркти або інсульти, але зв’язок між ними можна вважати встановленим. Мондал додає, що одним із факторів погіршення прогнозу для споживачів канабісу може бути куріння саме по собі, так само, як куріння тютюну збільшує ризик судинних патологій.

Друге дослідження провів доктор Якубу Бене-Альхасан із лікарні «Медстар» у Балтіморі. Учасниками його дослідження були 157 тис. курців марихуани, у 2% із яких за чотири роки спостережень розвинулася серцева недостатність. Це на 34% більше, ніж у тих, хто канабісом не цікавився. За даними Бене-Альхасана, жодних расових та гендерних кореляцій немає і навіть історія куріння тютюну не впливає на перспективи пацієнтів.

Але якщо виключити учасників з наявним діагнозом ішемічної хвороби серця, то ризик отримати серцеву недостатність на тлі вживання марихуани знизиться до 27%. Очевидно, хворі на ІХС ризикують дуже сильно.

“Наші результати повинні змусити інших дослідників зайнятися побічними ефектами від споживання марихуани, особливо серцево-судинними ризиками”, – упевнений Бене-Альхасан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-08