США заявили про згоду Ізраїлю на чотиригодинні паузи у секторі Газа

Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу заявив, що Ізраїль погодився вводити гуманітарні паузи на чотири години на півночі сектора Гази. Про припинення вогню попереджатимуть за три години, зазначив Кірбі, його слова передає Associated Press.

Першу чотиригодинну паузу буде оголошено сьогодні, 9 листопада. Передбачається, що це дозволить доставити гуманітарні вантажі до сектору Газа та звільнити деяких заручників, які перебувають біля палестинського руху «Хамас».

«Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) за цим додала, що мови про припинення вогню немає. Це тактичні, локальні паузи для доставки гуманітарної допомоги цивільному населенню Гази. Ці паузи обмежені в часі»,— написала прес-служба ЦАХАЛу в соцмережі X. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що бойові дії не припиняться, доки не буде звільнено всіх заручників, передає The Times of Israel.

7 листопада прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху припускав введення пауз тривалістю в одну годину. 5 листопада він обговорював це питання із президентом США Джо Байденом. Пізніше той зазначив, що під час переговорів спостерігається прогрес.

Як повідомив Джон Кірбі, Ізраїль також планує відкрити другий гуманітарний коридор, який дозволить мешканцям сектору Газа перебратися з півночі, де ведуться бойові дії, на південь анклаву.

Перший коридор працює вже кілька днів. На півдні сектора Газа, де немає інфраструктури “Хамаса”, створюється “спеціальна гуманітарна зона” з польовими шпиталями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-11-09