“Укрзалізниця” поновила 3 види доплат. У профспілці розповіли подробиці

UZ

Наприкінці минулого листопада 2023 року профспілка залізничників та транспортних будівельників України повідомила про поновлення трьох видів оплат на державному підприємстві “Укрзалізниця”. 

З того часу у залізничників виникло чимало запитань, на які у профспілці надали відповіді.

Нещодавно поновили виплату матеріальної допомоги при народженні дитини. А якщо дитина народилась у 2022 році, чи виплатять цю допомогу?

Виплата матеріальної допомоги при народженні дитини згідно з колдоговором (код 643) буде здійснена у грудні за період 2022–2023 років, а саме з моменту призупинення зазначених виплат. Зверніть увагу, що відповідно до роз’яснення Укрзалізниці (ЦЦУП-14/1690 від 29.11.2023) базою для розрахунку матдопомоги буде посадовий оклад/середньомісячний заробіток працівника на дату народження дитини.

Моя дитина отримувала щорічну одноразову матеріальну допомогу від залізниці після того, як мій чоловік-залізничник загинув внаслідок нещасного випадку на виробництві (природня раптова смерть на робочому місці). Але вже два роки наша дитина не отримує цієї допомоги. Чи її повернули?

На період дії правового режиму воєнного стану в Україні, оголошеного Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 (зі змінами), рішенням правління АТ «Укрзалізниця» ухвалено ряд обмежень щодо виплат, передбачених окремими положеннями колективного договору, у т. ч. і виплату одноразової матеріальної допомоги дітям до 18 років, один з батьків або батьки яких були працівниками залізничного транспорту та загинули в результаті нещасного випадку на виробництві, професійного захворювання. За результатами довготривалих перемовин між профспілкою та АТ «Укрзалізниця» було поновлено цю виплату листом від 23.11.2023 № ЦЦУП-14/1644.

Читайте також: Лященко: Фінплан Укрзалізниці на 2024 рік передбачає підвищення зарплат залізничникам

Для отримання цієї допомоги у профспілці порекомендували звернутися з відповідними документами до Комісії з розгляду питань соціальної підтримки працівників АТ «Укрзалізниця» філії/регіональної філії або у відділ кадрів виробничого підрозділу, де працював чоловік. Зазначену допомогу Вам мають виплатити і за 2022 рік.

Матеріальна допомога при народженні дитини виплачується обом батькам, які працюють на залізниці?

Матеріальна допомога при народженні (або усиновленні) дитини виплачується відповідно до умов, визначених колективними договорами регіональних філій, філій та їх структурних (виробничих) підрозділів. В переважній більшості колективних договорів у разі, коли у Товаристві працюють обоє батьків, одноразова матеріальна допомога при народженні (усиновленні) дитини виплачується матері дитини. Але в окремих колективних договорах взагалі відсутня виплата матеріальної допомоги при народженні дитини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-12-19