Жінки у всьому світі все частіше відмовляються носити труси. Навіщо вони це роблять та чим ризикують?

У соцмережах все частіше можна зустріти дуже радикальний тренд, прихильниці якого відкрито хваляться на весь інтернет тим, що повністю відмовилися від спідньої білизни. Серед прихильників цієї ідеї є і звичайні жінки, і відомі блогерки, і голлівудські знаменитості, і навіть дочка колишнього президента США. Такі ролики набирають сотні тисяч переглядів, а рухом цікавляться нові й нові учасниці. Чому жінки більше не хочуть носити труси і що про це думають гінекологи — у матеріалі «Запорізьких Вістей». 

Спадкоємиця без трусів

Одна із знаменитих противниць боягузів — дочка 43 президента США Джорджа Буша-молодшого Дженна Буш-Хагер. В одному з інтерв’ю вона розповіла, що ніколи не одягає білизну і навіть на вечерю з майбутнім королем Великобританії, принцом Чарльзом, з’явилася без трусів. Спадкоємиця американського політика стверджує, що це рішення зробило життя простішим. Крім того, Буш-Хагер похвалилася тим, що після повної відмови від трусів одяг став сидіти на ньому краще.

Дочка колишнього американського президента — далеко не єдина знаменитість, яка не любить спідньої білизни. Наприклад, телезірка Кім Кардаш’ян до того, як започаткувала власний бренд спідньої білизни, розповідала, що часто нічого не носить під одягом. Про таку ж звичку говорили актриси Кім Кетролл, Октавія Спенсор, співачка Леді Гага та інші. Виконавиця ролі лиходійки у фільмі «Круелла» Емма Томпсон якось зізналася, що ненавидить будь-яку білизну.

“Це все не моя історія. Я не люблю навіть “зручну” спідню білизну. Мені в ньому некомфортно», – пояснила Томпсон.

Послідовні у своєму рішенні не носити нічого під одягом далеко не лише епатажні знаменитості. За даними опитування YouGov, постійно або часто без спідньої білизни обходяться 17 відсотків американців, тобто близько 56 мільйонів людей. Багато нелюбителів боягузів розповідали в соцмережах, що відсутність цього предмета гардеробу допомагає їм дбати про психологічне та фізичне здоров’я. Тому згодом ця ідея перетворилася якщо не на рух, то вже точно на повноцінний тренд.

Як з’явився тренд?

У TikTok цей тренд став масовим у 2021 році. Ролики про відмову від нижньої білизни записували фітнес-блогери, яким не подобалося, що навіть непомітні моделі були сильно видно, коли вони одягали спортивний одяг, що облягає. Поступово тренд підхопили інші любителі фізкультури.

Сьогодні в TikTok сотні спортсменів, які відмовилися від трусів, діляться один з одним враженнями та лайфхаками, публікуючи відео під хештегом go commando, тобто «ходити без спідньої білизни». Дослівно цей вислів означає «ходити як спецназівець». За найпоширенішою теорією, вираз набув нового сенсу під час війни у В’єтнамі. Тоді американські військовослужбовці перед марш-кидком нібито не одягали білизну, оскільки вона сильно натирала інтимні частини тіла через спеку, поту та відсутність душу.

Сучасні Tik-Tok-коммандос впевнені, що відсутність трусів дійсно допомагає їм краще тренуватися: з’являється свобода рухів і не потрібно постійно поправляти білизна, що намокла від поту. «Я не ношу труси! Так набагато зручніше, а під штанами немає складок. Цей спосіб мені підказала Хлої Кардаш’ян. Я спробувала і не шкодую», – розповіла у своєму акаунті популярна австралійська модель Еллі Гонсалвес.

Ще одна блогерка Джессі Шнайдерман пішла далі і вирішила обходитися без білизни скрізь, а не лише у спортзалі. Вона зізналася, що в юності подібна ідея здавалася їй мерзенною, але до 40 років вона передумала.

Два роки тому я раптом замислилась: навіщо я ношу спідню білизну? Адже так здорово цього не робити, і я почала гуглити. Очевидно, немає чіткого пояснення, навіщо ми носимо труси. Найчастіше кажуть, що люди просто почуваються більш захищеними психологічно та фізично.

У відмові від нижньої білизни є користь

Хоча повна відмова від спідньої білизни і виглядає досить радикальною ідеєю, строгих рекомендацій лікарів щодо того, носити чи не носити її, не існує. Деякі гінекологи бачать у цьому плюси. Так, лікар-гінеколог у Єльському медичному університеті Мері Джейн Мінкін вважає, що свої плюси та мінуси є і у носіння трусів, і у відмови від них.

Наприклад, вона попередила, що якщо на голе тіло одягнути джинси або інші штани із щільної тканини, то можна легко пошкодити ніжну шкіру інтимної зони і тим самим спровокувати інфекцію статевих органів та сечовивідних шляхів.

Однак якщо бути обережними і стежити за гігієною, то відсутність білизни не зашкодить здоров’ю і навіть зможе принести користь. Так, за словами Мінкін, у любительок одягати одяг на голе тіло знижується ризик появи молочниці, проходять висипання, прищі та роздратування, а також зменшується рівень дискомфорту в інтимній зоні – цьому сприяє постійний приплив повітря.

А ось чи корисно займатися спортом без білизни — це питання, на яке спеціалісти не мають єдиної думки. Поки одні лікарі закликають завжди одягати його на тренування, інші наводять аргументи на користь його відсутності.

Під час занять спортом спідня білизна намокає від поту. Це створює сприятливі умови для розвитку грибкових інфекцій, таких як оперізувальний лишай, також відомий як свербіж спортсменів. Якщо у вас підвищене потовиділення, відмова від нижньої білизни покращить доступ повітря до геніталій, що може запобігти розвитку грибкових інфекцій.

Акушер-гінеколог Феліче Герш додає, що відмовитися хоча б на якийсь час від білизни корисно тим жінкам, у кого в області паху запалюються волосяні фолікули. Також вона стверджує, що це є профілактикою бактеріального вагінозу, який зазвичай з’являється при порушенні балансу мікрофлори піхви, викликаючи свербіж та печіння під час сечовипускання.

За даними Healthline, у звички не носити білизну є ще одна перевага — вона допомагає боротися з неприємним запахом тіла. Справа в тому, що через пот труси стають осередком розмноження бактерій, продукти життєдіяльності яких надають тілу неприємного запаху. Якщо піт випаровуватиметься, не затримуючись на шкірі, то й тіло краще пахне.

Відсутність білизни може загрожувати проблемами зі здоров’ям

У той же час, деякі лікарі впевнені, що нижню білизну носити варто. Наприклад, за словами лікаря-дерматолога Девіда Е. Бенка, додатковий шар тканини створює бар’єр і захищає від бактерій, грибків та бруду, що знаходяться у навколишньому середовищі. Зрештою, на думку лікаря, жінкам, вибираючи білизну або виходячи з дому без неї, слід орієнтуватися на власне відчуття комфорту та переваги.

Акушер-гінеколог філії ізраїльської клініки «Хадасса» у Міжнародному медичному кластері Сколково Наталія Вергасова додала, що білизна також вбирає вологу та виділення із статевих органів. “У нормі вони можуть становити від чотирьох до шести мілілітрів на добу”, – уточнила лікарка.

Вергасова порадила вибирати бавовняну білизну класичних моделей. За її словами, варіанти із синтетичних матеріалів, стрінги, білизна, що стягує, провокують розмноження бактерій, часті загостренням вульвовагінітів і порушення кровообігу в органах малого тазу.

Вона додала, що якщо жінка все ж таки вирішить обходитися у повсякденному житті без трусів, то їй потрібно бути готовою до ризиків і незручностей: доведеться дуже часто прати одяг, а ризик отримати травму через жорсткі тканини і шви зросте. Крім того, прогулянки без трусів на морозі можуть призвести до переохолодження і, як наслідок, загострення запальних захворювань.

У відмові від нижньої білизни є і плюси, не пов’язані з фізіологією: жінки, які її не носять, можуть відзначати підвищення лібідо. Змінюється самовідчуття жінки, що сприятливо позначається на психоемоційному стані. А це, погодьтеся, теж важливо!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-01-26