Associated Press: Франція вважає, що Іл-76 збили ЗСУ із системи Patriot

patriot

Французькі військові дійшли висновку, що Іл-76 у Білгородській області було збито з американського комплексу Patriot Збройними силами України, повідомило джерело Associated Press. Таким чином агентство підтверджує версію російського слідства. Як стверджує російська влада, літак перевозив українських полонених, яких готували до обміну. 

Як пише AP, розвіддані свідчать про те, що ЗСУ вдалося потай доставити зенітно-ракетний комплекс ближче до мети, потім був включений радар на «достатній час», щоб збити літак. Інший західний чиновник заявив агентству, що літак, швидше за все, зазнав катастрофи через ракетний удар, а «не механічну несправність».

За його словами, ракету майже точно випустили з території України.

Іл-76 зазнав аварії 24 січня в Білгородській області. Як повідомляла російська влада, загинули 65 українських полонених, шість членів екіпажу і троє супроводжуючих. Кримінальну справу розслідують за статтею «Терористичний акт» (ст. 205 КК РФ). Президент РФ Володимир Путін стверджував, що українська розвідка знала, що Іл-76 перевозить українських військовополонених.

Москва запросить міжнародне розслідування. Українська сторона не підтверджувала і не заперечувала удару літаком. Президент Володимир Зеленський говорив, що Київ з’ясовує обставини того, що сталося. Україна також має намір запросити міжнародне розслідування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-02-03