Росія заявила, що готова передати Україні тіла загиблих при катастрофі Іл-76

Омбудсмен Москалькова стверджує, що Росія готова передати Україні тіла загиблих при збитті Іл-76. Раніше секретар СНБО Данилов заявив, що в тому літаку українських військовослужбовців не було.  

Російський повноважний за правами людини Тетяна Москалькова заявила держагентству «РИА Новости», що Росія готова передати українській стороні тіла погиблих при зруйнуванні Іл-76 в Білгородській області.

Вона стверджує, що українська сторона зацікавилася можливістю передачі тел і вона знаходиться в контакті з Києвом по цьому питанню.

«У нас є підтвердження і всі ДНК, які, за висновком експертизи, дозволяють зробити ідентифікацію особистості», — стверджує Москалькова.

Українська сторона це заява поки не коментувала.

Самолет Іл-76 рухнув 24 січня в Білгородській області. Як повідомляло Міноборони Росії, на борту літака знаходилися 65 українських військовослужбовців, яких перевезли на обмін. Російська сторона стверджує, що за зруйнованим Іл-76 стоять українські сили.

Українська розвідка підтвердила, що в той день дійсно готовий обмін між військовопленовими. При цьому ГУР також заявила, що не може сказати, хто знаходився на борту впавшего літака.

Американські джерела газети New York Times повідомляють, що Іл-76 в Білгородській області 24 січня дійсно був збитий українською системою Patriot, як стверджують російські влади. Источники не підтверджують, що на борту знаходилися українські військовослужбовці, і допускають, що їх могло бути менше, ніж ті 65 осіб, про які говорять в Росії.

У лютому Секретар СНБО України Олексій Данилов заявив, що в розбитому під Білгородом літаку Іл-76 не було українських військовослужбовців.

«Були там наші пленні, я вам точно можу сказати — нет», — сказав Данилов в інтерв’ю видання «Бабель».

За його заявою, якщо б на борту Іл-76 були б військовопленні, то на місці крушения було б більше «біологічного матеріалу».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-01