Нацбанк випустив у обіг купюру номіналом 50 гривень з новим дизайном

Національний банк України емітував пам’ятну банкноту “Єдність рятує світ”, яка присвячена боротьбі українського народу за свободу та європейські цінності, – пише Четверта студія з посиланням на НБУ.

Презентуючи нову банкноту, Голова Нацбанку Андрій Пишний заявив:  «За ці два роки ми не раз переконувалися в тому, наскільки масштабний вплив війна, розв’язана рф проти України, має на увесь світ. І не існує іншого шляху відновити глобальну безпеку і стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, крім як об’єднаними зусиллями забезпечити Перемогу України. Адже загроза не обмежується тільки територією нашої держави. І що далі, то все більше її подолання залежить від згуртованості усіх. Наша нова банкнота – символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також гартується».

Цікаво, що нова 50-гривнева купюра містить підпис Голови Нацбанку України – Андрія Пишного, банкнота має елементи захисту чинного номінального ряду банкнот та додаткові оптично-змінні елементи захисту.

Тираж нової купюри – 300 000 шт.

Читайте також: Голова НБУ Пишний: Україна збереже критичну залежність від допомоги Заходу

На лицьовому боці пам’ятної банкноти в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення – образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу.

У нижній частині пам’ятної банкноти, на тлі Земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України. Розміщені між судинами-маршрутами стилізовані серця символізують жертовність і співчуття.

У верхній частині пам’ятної банкноти в центрі розміщено водяний знак. Праворуч від поля водяного знака розміщено наскрізний елемент – стилізований шеврон Збройних Сил України та спеціальний рельєфний елемент у вигляді кола для людей із послабленим зором. Ліворуч від поля водяного знака розміщено напис УКРАЇНА та зображення малого Державного Герба України. Під полем водяного знака з обох боків розміщено стилізовану композицію із заповнених та контурних квадратів (центральні квадрати – із позначенням номіналу пам’ятної банкноти), напівпрозорої смуги, що наповнена абрисами логотипа Національного банку України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-03-27