Зеленський: Україна не зможе перемогти у війні без додаткової допомоги США

zelenskiy

В інтерв’ю виданню PBS президент Володимир Зеленський сказав, що без американської допомоги шансів на перемогу ЗСУ не має. 

«Я говорю вам відверто, без цієї допомоги шансів у нас перемогти не буде. І треба бути набагато сильнішим за твого ворога. Ось про що я говорю. Сьогодні артилерійський снаряд 1 до 10. Чи можемо ми стояти так? Ні, в будь-якому випадку, за цієї статистики, вони щодня штовхатимуть нас назад. Якщо ми хочемо на 100% захищати те, що сьогодні під нашим контролем, ми маємо від одного перейти до порівнянних цифр – десять до десяти», – заявив Зеленський.

Президент зазначив, що ЗСУ доводиться дуже непросто, тому що доводиться боротися з величезною за чисельністю російською армією, якій до того ж допомагають інші країни, наприклад, Іран, який, за словами Зеленського, постачав по 300-500 «шахедів» на місяць.

“Скажіть мені будь ласка, як можна було воювати з цими тисячами, якщо в тебе немає зброї. Як їх можна вбити? План дуже простий. Він зрозумілий і він є. Є конкретна зброя, щоб йти вперед. І є певна зброя, щоб захистити небо. І є конкретні засоби, щоби розблокувати небо, щоб люди йшли вперед. І мало того, усі партнери це мають на руках. Цей план того, що нам технічно дуже потрібне”, – заявив президент України.

США відігравали вирішальну роль у постачанні зброї до початку 2024 року, коли минули минулі асигнування. Зараз у Америки з Європою у військовій допомозі приблизно паритет, а у фінансовій Європі далеко попереду.

Сенат затвердив пакет допомоги Україні Ізраїлю та Тайваню на загальну суму 95 млрд доларів (з яких 60 млрд призначається Києву) ще на початку лютого, причому крім демократів «за» проголосувала і половина республіканської меншини. Законопроект, швидше за все, легко пройшов би і нижню палату, проте спікер Майк Джонсон відмовлявся виносити його на голосування, а прихильники Дональда Трампа вимагають ув’язати прийняття пакета з вирішенням внутрішньополітичних проблем США, головним чином міграцією через мексиканський кордон.

Джонсон оголосив про намір внести на розгляд окремі законопроекти щодо фінансування України, Ізраїлю, а також Тайваню, щоб вийти з цього глухого кута.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-04-16