Часте вживання ультраоброблених харчових продуктів – причина 10 відсотків передчасних смертей

Часте вживання ультраоброблених харчових продуктів пояснює 10 відсотків передчасних смертей у Бразилії у 2019 році. При цьому бразильці споживають набагато менше цих продуктів, ніж мешканці країн із високим рівнем доходу. Такого висновку дійшли вчені Університету Сан-Паулу, які опублікували статтю в журналі American Journal of Preventive Medicine. Коротко про результати дослідження повідомляється у прес-релізі на MedicalXpress. 

Фахівці проаналізували дані загальнонаціональних репрезентативних досліджень харчування, щоб оцінити вихідне споживання ультра-оброблених харчових продуктів та те, як впливає зниження рівня споживання на 10, 20 та 50 відсотків у різних вікових групах. Загалом, споживання нездорової їжі становило 13-21 відсоток від загальної кількості їжі протягом досліджуваного періоду. 541 260 дорослих віком від 30 до 69 років померли в 2019 році, з них 261 061 — від неінфекційних захворювань, що запобігають.

Моделювання пов’язало причину близько 57 тисяч смертей з вживанням ультра-оброблених харчових продуктів, що відповідає 10,5 відсотка всіх передчасних смертей і 21,8 відсотка всіх смертей від неінфекційних захворювань, що запобігають серед дорослих від 30 до 69 років. У країнах із високим рівнем доходу — США, Канаді, Великій Британії та Австралії — рівень впливу буде ще вищим.

Скорочення споживання ультра-оброблених продуктів на 10-50 відсотків потенційно може запобігти приблизно від 5900 до 29300 передчасних смертей у Бразилії щорічно.

Прикладами такої їжі є попередньо упаковані супи, соуси, заморожена піца, готові до вживання страви, хот-доги, сосиски, газовані напої, морозиво та куплене в магазині печиво, тістечка, цукерки та пончики. Нездорова їжа підвищує ризик розвитку ожиріння, серцево-судинних захворювань, діабету, деяких видів раку та інших небезпечних хронічних станів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2022-11-08