Користь моркви та чорниці для зору перебільшена, незважаючи на те, що вони насправді містять вітаміни групи B, PP та C, бета-каротини, а також лютеїн та зеаксантин, розповіла офтальмолог Валентина Меркулова.
Офтальмолог пояснила, що бета-каротин, що міститься в моркві, в організмі перетворюється на вітамін А. Він необхідний для синтезу зорового пігменту родопсину.
Проте додатковий прийом вітаміну А справді необхідний, але лише пацієнтам із тяжкими спадковими захворюваннями очей, наприклад, із пігментним ретинітом.
Також у моркві містяться лютеїн та зеаксантин, необхідні для нормальної роботи сітківки ока. Вони захищають її від ультрафіолетових променів та вільних радикалів.
Однак для надходження в організм необхідної кількості корисних речовин потрібно з’їдати кілька кілограмів чорниці та моркви на день, що неможливо, продовжила офтальмолог. Набагато простіше та ефективніше, на її думку, приймати курсами вітамінно-мінеральні комплекси у профілактичній дозі.
«Потрібно пам’ятати, що ці речовини необхідні для нормальної роботи сітківки ока та організму в цілому, але ніякі наявні захворювання чорниці та моркви не вилікують, – резюмувала Меркулова. — Для підтримки гарного зору та профілактики очних захворювань набагато важливіше регулярні огляди офтальмолога, контроль хронічних захворювань та здоровий спосіб життя».
Спасибо!
Теперь редакторы в курсе.