Лікарка розкрила найкорисніший спосіб приготування яєць

zavtrak

Дієтолог Лариса Фаєрман назвала омлет на пару і варіння некруто одними з найкорисніших способів приготування яєць. 

Фаєрман звернула увагу на те, що яйця – одне з найкращих джерел високоякісного білка, який містить усі необхідні амінокислоти в оптимальних пропорціях. Це робить їх ідеальним продуктом для відновлення м’язів, а також зростання та розвитку тіла.

Також, за словами дієтолога, яйця багаті на важливі для хорошого самопочуття вітаміни A, D, E, і B12. Крім того, в них містяться життєво необхідні для виробництва гемоглобіну залізо, цинк, який відіграє ключову роль в імунній функції та метаболізмі, і селен, що сприяє здоров’ю імунної системи та щитовидної залози.

Унікальними компонентами яєць є антиоксиданти лютеїн та зеаксантин, які мають важливе значення для здоров’я очей. Ці антиоксиданти знижують ризик виникнення вікової дегенерації жовтої плями та катаракти.

Яйця корисні більшості людей, продовжила Фаєрман, особливо тим, хто веде активний спосіб життя або потребує високоякісного білка для підтримки та нарощування м’язової маси. Вони також рекомендовані дітям та людям похилого віку.

Однак, як зазначила лікарка, незважаючи на численні корисні властивості яєць, існують певні групи людей, яким слід бути обережними при їх вживанні. Зокрема, за словами Фаєрман, людям з алергією на яйця слід повністю виключити їх із раціону, оскільки навіть невелика кількість може спричинити сильний напад.

Людям із підвищеним рівнем холестерину в крові рекомендується обмежити споживання жовтків, оскільки вони містять велику кількість холестерину. У разі проблем із серцем або при високому рівні холестерину краще проконсультуватися з лікарем перед включенням яєць у свій щоденний раціон

При цьому Фаєрман наголосила, що поживна цінність яєць залежить від способу їх приготування.

«Варка яєць некруто або приготування яєць пашот вважається одним із найкращих методів, оскільки при цьому зберігаються всі важливі поживні речовини, у тому числі чутливі до температури вітаміни та антиоксиданти», — пояснила вона.

Ще одним корисним варіантом дієтолог назвала омлет на пару. За її словами, у такому вигляді яйця не піддаються високим температурам, як при жарінні. Цей метод дозволяє зберегти максимальну кількість поживних речовин та підходить людям, які стежать за своїм здоров’ям, додала вона.

У той же час зі звичною всім глазунню Фаєрман закликала бути обережними і знати міру. Сильно просмажену страву стає вкрай калорійною, а приготування при високих температурах може призвести до утворення потенційно шкідливих сполук, попередила вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2024-01-09