Горілка та самогон є найнебезпечнішими для здоров’я печінки спиртними напоями, заявила терапевт.
За її словами, найбільш небезпечний для печінки чистий етанол, що міститься у горілці та самогоні. Алкогольну хворобу печінки навіть винесли в окреме захворювання у міжнародній класифікації хвороб, пояснила вона.
“Горілка, потрапляючи в організм, викликає жирове переродження гепатоцитів – клітин печінки. Найстрашніше, що зміни у печінці на фоні прийому алкоголю тривалий час можуть проходити безсимптомно”, – заявила фахівець.
Вона розповіла, що ознаки алкогольної хвороби печінки починають виявлятися, коли орган вже зазнав значних руйнувань. Людина починає відчувати дискомфорт і біль у правому підребер’ї, випирання печінки над краєм ребер, нудоту. Шкіра стає жовтяничною.
За тривалого вживання алкогольних напоїв розвивається цироз, попередила терапевт. При цьому захворюванні здорова тканина заміщається фіброзною та сполучною. В результаті печінка втрачає здатність нормально працювати, що може призвести до смерті.
Пиво також негативно впливає на печінку, додала лікар. Воно призводить до деформації та загибелі клітин і теж здатне спровокувати алкогольну хворобу печінки.
Раніше вчені встановили, який алкогольний напій активніше за інших губить мозок. Ним виявилося пиво, при вживанні якого значно збільшується ризик виникнення геморагічного інсульту.





