Які проблеми загрожують любителям поєднувати заняття спортом та алкоголь?

Регулярні заняття спортом стали одним із головних трендів у сучасному світі. Сотні мільйонів людей систематично бігають, відвідують тренажерний зал, грають у футбол, баскетбол та пробують безліч інших видів фізичної активності на аматорському та професійному рівнях. Останні таким чином заробляють на життя, інші ж переслідують найрізноманітніші цілі: від веселого проведення часу до схуднення або поліпшення загального стану організму. Здавалося б, алкоголь у цій справі зовсім ні до чого, проте велика кількість людей з різним ступенем успішності поєднує його з тренуваннями. Деякі навіть упевнені в тому, що за певних умов алкоголь приносить користь під час занять спортом. Разом з тренером  та спортивним фізіологом Микитою Скрипником им спробували розбіратися з одвічним питанням «пити чи не пити?» у контексті регулярних тренувань. 

Жах без кінця

Візуальні прояви сп’яніння всім добре відомі: ейфорія, загальмоване мовлення, погіршення реакції, перепади настрою, в деяких випадках агресія та схильність до неадекватних вчинків. Однак усередині людського організму при прийомі алкоголю відбуваються страшніші, принаймні на слух, речі.

При попаданні в організм алкоголь завдає потужного удару по багатьох його системах. Насамперед це стосується серцево-судинної системи. Через регулярне вживання алкоголю підвищується ризик розвитку інфаркту та інсульту.

Ще одна небезпека полягає у впливі спиртного на мозок. Вживання алкоголю знижує його функціональність. Страждають і внутрішні органи людини, особливо печінка. Будь-яка доза спиртного змушує її включатися в процес окислення спирту, якщо перестаратися – орган перестає справлятися з цією функцією і запустить патологічні процеси. Потужний удар на себе приймають і стравохід зі шлунком: при регулярних та рясних виливах відбувається руйнування клітин внутрішньої поверхні цих органів, опіки та омертвіння їх тканин.

Чи варто говорити, що регулярне вживання алкоголю підвищує ризик загострення або придбання цілого букету хронічних захворювань і знижує імунітет? Заняття спортом під керівництвом грамотного фахівця і після консультації з лікарем (якщо не брати до уваги спорт вищих досягнень) мають для організму протилежний ефект. То чому ж остаточно не стати на стежку ЗОЖу?

Сумним наслідкам вживання алкоголю присвячено безліч наукових праць вчених з усього світу, але, незважаючи ні на що, безліч людей, які займаються спортом, не готові відмовлятися від звичних задоволень. Хтось, можливо, вважає, що спорт зможе компенсувати шкоду від алкоголю. Але чи це так насправді?

Спортом по пияцтву

Спортивний фізіолог та тренер Скрипник передбачувано дає на це запитання негативну відповідь і радить не шукати у випивці помічника у процесі відновлення після навантажень. За його словами, алкоголь є дуже поганим супутником для занять спортом. У тому числі на аматорському рівні.

В результаті вживання спиртовмісних напоїв ви отримаєте збільшення рівня гормону кортизолу в крові та зниження тестостерону. Перший вважається гормоном руйнування. Він має свої важливі функції в тілі людини, але якщо його більше, ніж потрібно, він завдає шкоди організму. Погане самопочуття, апатія, погіршення стану шкіри, збільшення кількості підшкірного жиру, зниження імунітету, онкологія та багато іншого – ось чим це загрожує.

Нічого хорошого, за словами Скрипника, не обіцяє і зниження тестостерону. Саме цей гормон відповідає за швидкість відновлення після тренувань, зростання м’язової маси, спалювання жиру та навіть лібідо. Останнє має опосередковане відношення до занять спортом, але в повсякденному житті ця річ далеко не марна. Крім того, фізіолог розповів про зневоднення, яке є незмінним наслідком вживання алкоголю. Останнє, за його словами, уповільнює відновлення, знижує витривалість та позбавляє сил для плідних тренувань.

З усього сказаного вище напрошується єдиний висновок: алкоголь дуже погано поєднується з регулярними заняттями спортом. Виходить, що він заважає і тим, хто хоче схуднути, і тим, хто хоче наростити масу м’язів. Навіть якщо перші дві цілі вам абсолютно нецікаві, будь-яка інша, поставлена в рамках занять спортом, не буде досягнута швидше за допомогою міцних напоїв. Навпаки, захоплення ними пускає нанівець всю працю.

По лезу ножа

Що ж робити в тому випадку, якщо від кількох келихів утриматися не вдалося, а порушувати графік тренувань дуже не хочеться? Скрипник зазначає, що якщо напередодні ви серйозно перевищили свою норму, тренування може бути по-справжньому небезпечним для здоров’я і навіть життя.

У такий момент рівень рідини в організмі критично низький, тиск знижений. Багаторазово зростають ризики посилення наявних захворювань серцево-судинної системи. Те саме стосується захворювань нервової системи. Навіть якщо серйозних наслідків вдасться уникнути, користі від такого тренування не буде.

Фізіолог дав пораду і тим, хто напередодні перед тренуванням пив не екстремально багато, ранком почувається цілком стерпно і готовий до фізичної активності. За його словами, у такому разі спорт може прискорити виведення алкоголю з організму без ризику для здоров’я, проте необхідно дотримуватись кількох простих правил.

«У таких випадках я рекомендую знизити інтенсивність заняття приблизно на 30 відсотків, вона має стати середньою чи низькою. Розумним буде скорочення часу тренування. Найголовніше, у такій ситуації подвійно важливо боротися із зневодненням, тож рясне питво — обов’язковий атрибут», — зазначив тренер.

Отрута на благо?

Цікаво, що деякі зіркові спортсмени сьогодення не пропагують повну відмову від алкоголю. Так, є Кріштіану Роналду, який веде священну війну навіть із газованою водою, проте хокеїст Ілля Ковальчук кілька років тому розповідав про те, що літр пива після важкої гри чудово допомагає йому у відновленні. При цьому олімпійського чемпіона ніколи не викривали у зловживаннях, а його кар’єра тривала до 38 років.

Про спокійне ставлення до вживання спиртного футболістами в Європі розповідав колишній гравець збірної Росії Дмитро Буликін. Він згадував, як під час перебування форвардом леверкузенського «Байєра» спокійно пропускав по парі кухлів пива після матчів з одноклубниками і не зустрічав осуду ні з боку громадськості, ні з боку тренерського штабу.

А ось нинішній наставник збірної Росії Валерій Карпін до алкоголю ставиться різко негативно. Фахівець зізнавався, що протягом футбольної кар’єри не відмовляв собі у задоволенні випити пива чи віскі, але не пишається цим. «Погано, що поряд зі мною не було людини, яка б пояснила, як потрібно харчуватися правильно, як готуватися до тренувань», — казав Карпін. Скрипник погоджується із головним тренером російської команди, називаючи доводи прихильників користі алкоголю для спортсменів міфом.

Є багато «бородатих» стереотипів, наприклад, про користь пива після тренування як чудовий еліксир, що заповнює втрачені калорії та мінеральні речовини. Звісно, у цьому твердженні можна знайти правду. Але чи варто, якщо є спеціальні спортивні напої для цього? Наприклад, ізотоніки.

Тренер також згадав про інший бік медалі у питанні вживання алкоголю професійними спортсменами. Він наголосив, що у певних ситуаціях лиття здатні знімати психологічну напругу під час змагань та йти на користь атлетам, підвищуючи їхні спортивні результати.

Ця обставина не залишила поза увагою і Всесвітнє антидопінгове агентство, яке постійно змінює список видів спорту, в яких алкоголь вважається забороненим препаратом. На даний момент у цьому переліку знаходиться, наприклад, стрілянина з цибулі. На думку експертів, невеликі дози алкоголю здатні зняти зі спортсмена непотрібну напругу та допомогти відправити стрілу прямо в ціль. Під забороною алкоголь і в автоспорті, але тут йдеться не про перевагу, яку отримує п’яні гонщики, а про банальні міркування безпеки.

Цими міркуваннями нікому не варто нехтувати і у звичайному житті. Зрозуміло, що від усього не застрахуєшся, але зробити вибір на користь відмови від алкоголю чи скорочення його вживання може кожен. Це рішення з великою ймовірністю знизить ризик смерті, а регулярні заняття спортом точно допоможуть поправити фізичне та психічне здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-02-10