«Реал» та «Мілан» вийшли до півфіналу Ліги чемпіонів

У play-off футбольної Ліги чемпіонів визначились перші півфіналісти. “Реал” після перемоги в Мадриді з різницею у два м’ячі розібрався з “Челсі” і в Лондоні – 2:0. “Наполі” вдома так і не зумів здолати “Мілан” – 1:1, тому що раніше зазнав поразки на виїзді – 0:1. 

У протистоянні з «Реалом» «Челсі» могло врятувати тільки якесь диво, що взялося з нізвідки. А звідки йому було взятися, якщо в Мадриді лондонці досить безапеляційно поступилися 0:2, після чого встигли провалити своєрідну репетицію матчу-відповіді у себе на «Стемфорд Брідж», програвши 1:2 «Брайтону» в чемпіонаті Англії. І взагалі друге пришестя Френка Лемпарда на посаду головного тренера «Челсі» не дало абсолютно ніякого ефекту, оскільки при ньому команда зазнала трьох поразок поспіль. Та й такі, як дискваліфікація Бена Чілуелла та травма Каліду Кулібалі, не додавали віри в те, що сині ще здатні звалити «Реал».

Проте вже в дебюті матчу лондонцям несподівано представився добрий шанс забити швидкий гол. Після передачі праворуч у штрафний майданчик м’яч відскочив до Н’Голо Канте, який опинився на самоті прямо навпроти воріт, але француз, який ніколи не славився бомбардирськими подвигами, і зараз показав, що завершення — це не його коник. Пробив він із вигідної позиції якось корявенько і навіть не влучив у ворота. Надалі «Реал» уже подібних подарунків господарям не дарував, а вони нічого оригінального зобразити в нападі не могли.

Гості начебто теж в атаці не феєрили, проте у голкіпера «Челсі» Кепи Аррісабалаги було більше роботи. Іспанець відбив удари Вінісіуса Жуніора та Луки Модріча, а Родріго зачепив штангу. І ще Кепе пощастило, що Вінісіус із забійної дистанції не замкнув подачу Модріча, а так, напевно, бути б голу. Але найбільш забійний момент у першому таймі створили таки лондонці, коли вже у компенсований час простріл Ріса Джеймса з правого флангу пройшов всю мадридську оборону і дійшов на дальній штанзі до Марка Кукурельї. Ще один іспанський легіонер «Челсі», перебуваючи у воротарській площі, мав нагоду обробити м’яч і навіть вибрати, куди вдарити. Втім, він все ж таки зволікав, і величезний воротар «Реала» Тібо Куртуа, викинувшись на нього, максимально звузив площу обстрілу. Так що Кукурелья рятував перед бельгійцем, а той здійснив важливий сейв.

Другий тайм почався з того, що Канте знову опинився на позиції центрфорварда, і знову йому не вистачило майстерності, щоб використати гольову ситуацію. А ось мадридці на 58-й хвилині реалізували класичну контратаку, коли Родріго пронісся правим краєм, залишивши не при справі Трево Чалобу, віддав пас Вінісіусу, який узяв паузу і замість удару покотив м’яч назад на Родріго. У результаті бразильці зовсім закружляли спинний мозок захисникам і голкіперу «Челсі», тож забивав Родріго вже практично в незахищені ворота.

Таким чином, “Реал” повів за сумою двох матчів 3:0 і остаточно зняв питання про те, хто з цієї пари пройде до півфіналу. Господарі ще робили спроби хоча б не програти вдома і періодично турбували Куртуа. А закінчилося все тим, що на 80-й хвилині гості порвали на шматки лондонську оборону на чолі з досвідченим Тіагу Сілвою. Внаслідок багатоходової та заплутаної комбінації Федеріко Вальверде та Родріго вийшли фактично вдвох на бідного Кепу, якому, звичайно, не вдалося зупинити їх. Родріго зробив дубль, а команда Карло Анчелотті перемогла 2:0.

В італійському чвертьфіналі «Наполі»—«Мілан» мінімальна перевага перед матчем у відповідь була на боці сіверян, але жителі півдня не просто виступали вдома, де в чотирьох попередніх іграх нинішньої Ліги чемпіонів вони набили гостям 14 голів. У неаполітанців повернувся до складу їхній головний забивала Віктор Осімхен, який відновився після травми і вже трохи розім’явся у зустрічі національної першості з «Вероною». Щоправда, через дискваліфікацію були відсутні центральний захисник Кім Мін Дже і опорник Андре-Франк Замбо-Ангісса.

І все ж повернення Осімхена, який забив 25 голів у 30 матчах сезону, переважувало весь негатив, пов’язаний у тому числі з тим, що нещодавно в Серії А “Мілан” розгромив “Наполі” на його полі – 4:0. Нігерієць свій м’яч поклав, ось тільки сталося це вже на передостанній хвилині при рахунку 1:0 на користь гостей. Міланці відзначилися ще під кінець першого тайму, коли Рафаел Леан протягнув м’яч чи не через усе поле до чужого штрафного майданчика і навів Олів’є Жиру на порожні ворота. Французький нападник не схибив, хоча раніше запоров пенальті, який заробив той самий Леан. “Наполі” врятував воротар Алекс Мерет.

Наприкінці, ще до гола Осімхена, 11-метровий били і неаполітанці, але Хвіча Кварацхелія програв дуель голкіперу Майку Меньяну. У той же час вони справдіве нарікати на те, що ще за нулів на табло арбітри не призначили, здавалося б, очевидний пенальті за знесення Ірвінга Лосано. А так «Мілан» досяг нічиєї 1:1 і оформив путівку до півфіналу Ліги чемпіонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-04-19