Небезпечний вірус атакував десятки мільйонів Android-смартфонів

smartphone

Фахівці компанії McAfee знайшли небезпечний вірус, який розповсюджується через популярні Android-додатки. Про це повідомляє видання BleepingComputer. 

Зі звіту фірми випливає, що вірус Goldoson може збирати дані про встановлені програми, підключення до Wi-Fi і Bluetooth, а також відстежувати переміщення користувача. Шкідливе програмне забезпечення виявили в популярних програмах, доступних у Google Play, деякі з яких мали кілька мільйонів завантажень.

Серед заражених вірусом додатків опинилися L.POINT with L.PAY, Swipe Brick Breaker та Money Manager Expense & Budget – по 10 мільйонів завантажень, GOM Player, LIVE Score, Real-Time Score та Pikicast – по п’ять мільйонів завантажень, Compass 9: Smart Compass, Infinite Slice, SomNote – Beautiful note app – по одному мільйону завантажень. Сумарно програми отримали близько 100 мільйонів завантажень – таким чином вірус міг атакувати десятки мільйонів смартфонів.

Експерти McAfee пояснили, що під час встановлення вірус реєструє пристрій та відправляє дані про нього на сервер. Функція збору даних жертви зазвичай відбувається кожні два дні. При цьому користувач не бачить ознак цієї активності на своєму пристрої.

McAfee є членом «Альянсу захисту програм Google» (GADA), тому в компанії оперативно відреагували на повідомлення фахівців і видалили програми з Google Play. Однак вірус може опинитися в програмах, які поширюються в обхід офіційного магазину програм.

У середині квітня інсайдер розповів, що Apple може дозволити встановлення додатків на iPhone та iPad, минаючи модерацію App Store. Це пов’язують із вимогами європейського закону про цифрові ринки (DMA).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-04-19