Білл Клінтон: з 2011 року було зрозуміло, що війна Росії проти України лише питання часу

Колишній президент США Білл Клінтон поділився з кореспондентом Financial Times своїми спогадами про зустріч із Володимиром Путіним у швейцарському Давосі у 2011 році. 

За словами Клінтона, після розмови з російським президентом йому вже тоді стало зрозуміло, що російська атака на Україну лише питання часу.

Він згадує, що Путін у звичайній бесіді говорив речі, що леденять душу (так висловився Клінтон).

Зокрема, він дав зрозуміти, що не збирається наслідувати угоду, укладену його попередником Борисом Єльциним за посередництва США, згідно з якою Росія зобов’язалася поважати територіальний суверенітет України в обмін на відмову Києва від свого ядерного арсеналу радянських часів.

“Володимир Путін сказав мені у 2011 році – за три роки до того, як він захопив Крим, – що він не згоден з угодою, яку я уклав із Борисом Єльциним. Він сказав: “я не згоден з цим, я це не підтримую і не вважаю себе пов’язаним цим договором”. І з того дня я знав, що це [війна проти України] – лише питання часу”, – згадує Білл Клінтон.

Гілларі Клінтон, яка була при розмові свого чоловіка з кореспондентом FT, сказала, що кінець претензіям Росії до України покладе лише повна перемога України у цій війні.

“Я б не став довіряти йому [Путину] за столом переговорів за жодних обставин, якщо тільки в українців, які ми підтримуємо, не буде достатньо важелів впливу”, – сказала Хілларі Клінтон.

Під важелями впливу вона має на увазі повернуті українські території на сході України, тимчасово окуповані Росією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-05-05