Сотні туристів застрягли в Арктиці через круїзний лайнер, що сів на мілину

Розкішний круїзний лайнер із сотнями пасажирів на борту застряг у віддаленому районі Арктики біля берегів Гренландії. Люди чекають на допомогу вже кілька днів, повідомило агентство Bloomberg. 

11 вересня судно Ocean Explorer село на мілину за 1400 кілометрів на північний схід від столиці Гренландії Нуука. На борту перебувають 206 осіб, з них 170 — туристи, переважно мандрівники з Австралії. За інформацією агентства, за 30-денний круїз по Арктиці вони заплатили понад 33 тисячі доларів.

Туроператор Aurora Expeditions передав, що жодної небезпеки для людей, судна чи навколишнього середовища інцидент не становить. «Екіпаж і пасажири перебувають у складній ситуації, але з огляду на обставини атмосфера на кораблі хороша і всі почуваються добре», — сказано у заяві Об’єднаного арктичного командування.

Уточнюється, що корабель принаймні двічі спробував використати силу припливу та випливти самостійно. Також судно хотіли витягнути з мулу за допомогою рибальського човна, але безуспішно. На допомогу Ocean Explorer вирушив датський військовий корабель. Він мав прибути на місце вранці у п’ятницю, 15 вересня, але через погану погоду затримується як мінімум до вечора.

За даними Bloomberg, круїзний лайнер знаходиться біля берегів Гренландського національного парку, найбільшого у світі. Це територія, де мешкають білі ведмеді, вівцебики і моржі. Людей у районі немає, за винятком працівників метеостанцій та невеликого підрозділу датського арктичного спецназу «Сіріус», який патрулює територію на собачих упряжках.

Раніше десятки тисяч відвідувачів фестивалю Burning Man застрягли у пустелі американського штату Невада через зливи. Кілька днів люди перебували в умовах обмежених запасів їжі та води, доки розмиті дороги були заблоковані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-09-14