Нововведення Нацбанку: В Україні подешевшав готівковий долар

dollars

Нацбанк другий день піднімає курс безготівкового долара, а готівка відступає вниз. НБУ поступово піднімає безготівковий курс долара після переходу до гнучкого курсу. Сьогодні, 4 жовтня, був другий день такого переходу після скасування обмежень на валютному міжбанку. 

Якщо вчорашні торги на майданчику Bloomberg завершилися на 36,61 грн/$, сьогоднішні відкривалися вже на 36,62 грн/$. Протягом дня безготівкові котирування просідали до 36,58 грн/$ (11:30), але до закриття дня піднялися до 36,65 грн/$. Підсумкове подорожчання з вівторка становило 4 копійки.

Подорожчання було контрольованим та керованим НБУ, оскільки саме він був основним валютним продавцем та диктував ціни.

А офіційний курс гривня/долар на 5 жовтня НБУ опустив на 1,2 копійки – з 36,5901 грн/$ до 36,6023 грн/$. Очевидним є бажання регулятора робити подорожчання американської валюти повільним.

На другий день гнучкого курсу почав знижуватися валютний попит на міжбанку: обсяг торгів на Bloomberg скоротився вдвічі — із вчорашніх $550,2 млн. до $243,7 млн.

Але майже весь долар ринку знову довелося продати Нацбанку. Обсяг продажу НБУ оцінили у $230 млн. За непідтвердженою інформацією, завтра регулятор планує зменшити його до $150-200 млн.

«Експортерам, як і раніше, невигідно продавати свій долар, вони його притримують, тому Нацбанку доведеться віддавати ринку свої золотовалютні резерви. Поки що бізнесу вигідніше брати для роботи гривневі кредити, ніж конвертувати валюту: курс безготівкового долара зростає на 4 копійки на день, а кредит коштує 3 копійки (на гривні) на день. Тому вони сидять на валюті і чекають на подальшу девальвацію гривні», — пояснив ситуацію директор казначейства великого банку.

Люди також почали відчувати зміну валютної політики Нацбанку.

Потроху став дорожчати безготівковий долар на купівлю фізосіб на поточні рахунки (з миттєвим зняттям) до 50 тис. грн. Не сильно – на 2-4 копійки. Сьогодні тут середній діапазон цін був на 37,33-38,10 грн/$. При цьому окремі банки навпаки трохи занижували курси, щоб люди стали у них активніше брати безготівковий долар. З’явилася пропозиція щодо 36,93 грн/$ (МТБ Банк). При цьому людям завжди важливо пам’ятати про комісії при таких придбаннях у районі 0,75-1% від суми.

Готівковий долар трохи подешевшав. Вранці продажі «американця» на чорному ринку починалися на 38,40 грн/$, але надвечір відійшли на 38,20 грн/$. Курс покупки спустився з 38,13 грн/$ до 37,81 грн/$.

Помітно стримали свої апетити банки, які вже не ставили в касах, як учора, цінник у 39,2 грн/$. Середня вартість готівкового долара у відділеннях на продажі людям перебувала в межах 37,85-38,70 грн/$, а максимальна стояла на 38,80 грн/$ і її тримали МетаБанк та банк «Грант». Викуп відбувався у межах 36,60-38,05 грн/$.

Зниження готівкових валютних курсів пояснюють рухом населення у безготівку. Люди охочіше скуповують долар на поточні рахунки, де курс нижчий, ніж готівкою в касах.

Карткові курси банків мало змінилися: 36,60-38,50 грн/$ – продаж, 35,87-37,50 грн/$ – купівля.

Завра фінансисти чекають на продовження повільного подорожчання долара.

«На безготівковому ринку курс американської валюти може піднятися ще на 3-5 копійок, а офіційний курс навряд чи піднімуть більш як на 1-1,5 копійки. Це зараз стратегія Нацбанку робити девальвацію максимально непомітною. Валюта може плавно дорожчати до кінця тижня або трохи довше. А коли ринок «наїсться» доларом НБУ може навіть струсити — взяти і трохи здешевити валюту, щоб показати, що курс може рухатися в різні боки, і щоб його не звинувачували в тотальній девальвації», – сказав заступник голови одного з банків .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2023-10-04